Suu- ja sorkkatauti leviämässä Manner-Eurooppaan

Karjan suu- ja sorkkatauti vaikuttaa jo levinneen Ranskaan. Ranskan maatalousministeri Jean Glavany ilmoitti myöhään eilen, että brittiläistä alkuperää oleva lammas on teurastettu todennäköisen tartunnan takia.

Lampaan todettiin testeissä olleen tekemisissä suu- ja sorkkatautia sairastavien eläinten kanssa. Täysin varmaa tietoa siitä, kantoiko lammas itse tautia ei saatu, sillä ranskalaisviranomaiset määräsivät ruhon poltettavaksi jo ennen alustavan testituloksen varmistumista.

Britanniassa riehuvan suu- ja sorkkatautiepidemian pelätään levinneen myös Tanskaan ja Hollantiin sekä Ranskaan, Belgiaan ja Tanskaan, joissa ensimmäisiä tautiepäilyjä on jo ehditty tutkia. Britanniassa löydettiin eilen 17 uutta tautitapausta, mikä nostaa saarivaltakunnan tautilöydösten määrän noin 70:een. Arviolta 53 000 eläintä on jo teurastettu taudin taltuttamiseksi.

Suu- ja sorkkatauti on saattanut levitä Britanniassa jo kansallispuistoon. Ensimmäinen maan lounaisosassa sijaitsevasta kansallispuistosta löydetty suu- ja sorkkatautitapaus lisää pelkoa, että tauti leviäisi villieläinten välityksellä kansallispuistossa laiduntavaan karjaan.

Britannian maataloustuottajien järjestö kuvasi taudin leviämistä puistoon "painajaismaiseksi". Puistossa laiduntaa lähes 50 000 nautaa ja lammasta.

Rokotuskampanja epätodennäköinen

Englannin suu- ja sorkkatautitapaukset

Suu- ja sorkkataudin leviämistä vastaan ei todennäköisesti aloiteta rokotuskampanjaa Euroopassa, koska se haittaisi eurooppalaisen lihan vientiä, sanoi YK:n alaisen maatalousjärjestön FAO:n asiantuntija Yves Leforban eilen.

Oireeton, mutta rokotettu eläin, saattaa kantaa tautivirusta ja levittää sitä muihin eläimiin, minkä vuoksi taudista vapaat maat eivät halua tuoda niitä.
-Euroopassa paluu järjestelmällisiin rokotuksiin on todennäköisesti poisluettu vaihtoehto, erityisesti kaupallisista syistä. Se asettaisi Euroopan sellaiseen asemaan, ettei sieltä voisi viedä eläimiä, Leforban sanoi.

Rokotettujen eläinten vienti on mahdollista maihin, joissa jo on suu- ja sorkkatautia tai sellaisiin maihin, joissa elintarvikkeiden valvonta on höllempään. Yhdysvaltain kaltaisille tärkeille markkinoille niitä ei kuitenkaan voisi enää viedä.
Suu- ja sorkkataudin vastaiset rokotukset lopetettiin Euroopassa vuonna 1992, kun mannerta pidettiin taudista vapaana. -Hätärokotuksiin turvautumista voidaan harkita, jos suojamenetelmät (eläinten tuhoaminen, karanteeni, liikkumisrajoitukset) eivät ole tarpeeksi tehokkaita kohtuullisessa ajassa, Leforban totesi.

EU:lla on kolmessa hätävarastossa käytössään jäädytettyä vasta-ainetta, josta voidaan tehdä rokotetta. Tämän lisäksi yksittäisillä mailla on vielä omat varastonsa.
(STT-AFP-TT)

Lue myös:

    Uusimmat