Supon ex-työntekijä tuomittiin sakkoihin – urkki järjestelmästä tietoja Isisistä ja vastatiedustelusta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut suojelupoliisin entisen työntekijän sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies toimi suojelupoliisissa määräaikaisena järjestelmäasiantuntijana. Hän vastasi muun muassa tietojärjestelmien uudistamishankkeen valmistelusta ja suunnitelutehtävistä. 

Syytteen mukaan mies oli tehnyt supon Spotti-tietojärjestelmään vuosien 2015 ja 2016 aikana hakuja, joiden avulla hän koitti hankkia salassa pidettäviä tietoja käyttöönsä.

Mies oli kirjoittanut työsuhteensa aikana kirjaa, jossa käsiteltiin myös supon toimiin liittyviä aiheita. Hän ei ollut kertonut tästä esimiehilleen.

12 hakua

Spotti-hakuja oli kaikkiaan 12. Ne liittyivät kirjassa käsiteltyihin aiheisiin, kuten Syyrian konfliktiin ja terroristijärjestö Isisiin. Lisäksi haut koskivat muun muassa vastatiedustelua ja kansainvälistä yhteistyötä.

Hän myönsi tehneensä hakuja, mutta ainoastaan virkatehtäviinsä liittyen.

Käräjäoikeus puolestaan katsoi, ettei näin ollut. Miehen katsottiin toimineen tahallisesti ja tietoisesti. Lisäksi mies oli tallentanut supon aineistoa henkilökohtaiselle pilvipalvelimelle tietoturvamääräysten vastaisesti.

Mies sai virkavelvollisuuden rikkomisesta 31 päiväsakkoa.

Toinen syyte nurin

Sen sijaan käräjäoikeus hylkäsi turvallisuussalaisuuden paljastamista koskevan syytekohdan. Oikeuden mukaan työntekijän toiminta ei täyttänyt turvallisuussalaisuuden paljastamisen tunnusmerkistöä.

Oikeus perustelee ratkaisuaan muun muassa sillä, etteivät miehen kirjassa esitetyt tiedot aiheuttaneet haittaa Suomen turvallisuudelle tai ulkomaansuhteille.

Mies kiisti kaikki syytteet. Alun perin syyttäjä vaati hänelle viiden kuukauden vankeusrangaistusta.

Lue myös:

    Uusimmat