Mainos

Supolla esitutkinta Rusin Stasi-kytkennöistä

Sisäministeri Ville Itälä on vahvistanut, että suojelupoliisi on käynnistänyt virallisen esitutkinnan professori Alpo Rusin mahdollisista Stasi-kytkennöistä.

Suojelupoliisilla on käynnissä professori Alpo Rusin mahdollisista Stasi-kytkennöistä virallinen esitutkinta. Asian vahvisti tänään MTV:n uutisille sisäministeri Ville Itälä. Itälän mukaan kyse ei ole vain tavanomaisesta taustojen selvittelystä, vaan todellisesta poliisitutkinnasta.

Rusi ei ole mahdollisten vanhojen Stasi-kytkentöjen takia menettänyt mahdollisuuksiaan päästä keskustan eduskuntavaaliehdokkaaksi. Myöskään Rusin työnantaja Lapin yliopisto ei aio ryhtyä vielä mihinkään toimiin Rusin suhteen.

Puoluesihteeri Eero Lankia sanoo, että Yleisradion tv-uutisten eilen kertomat tiedot eivät tuoneet mitään uutta siihen, mitä keskustassa jo tiedettiin. Rusi itse ei ole suostunut kertomaan asiasta mitään. Yle kertoi Supon tutkivan Rusin mahdollisia Stasi-yhteyksiä, mutta epäilyjen vakavuudesta ei kerrottu.

- Tämänlaatuisten uutisten perusteella ei puolue voi olla viemässä keneltäkään kansalaisoikeuksia. Mutta toisaalta olemme tarkkoja siitä, että kaikki meidän ehdokkaat kestävät kriittisen tarkastelun, Lankia sanoi STT:lle.

Keskustan silloinen puheenjohtaja Esko Aho ja Lankia saivat vihjeitä Rusiin kohdistuvista epäilyistä jo vapun tienoilla. Aho oli tuolloin Rusiin yhteydessä.

- Aho sanoi Rusille, että jos tutkimuksista paljastuu jotain ikävää, niin me katsomme, että hän ei silloin voi olla ehdokkaana. Lankia toivoi, että asiaan saadaan nopeasti selvyys, jotta Rusin ehdokkuudesta voidaan tehdä päätös ennen kuin ehdokasasettelu keskustan Uudenmaan piirissä päättyy.

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki puolestaan sanoi MTV:n uutisille, että hän toivoo Rusin vetävän omat johtopäätöksensä ehdokkuudestaan keskustan listoilla.

- No ensinnäkin tapaus on valitettava. En tiedä asiasta sen enempää, kuin mitä olen tiedotusvälineistä saanut tietää. Olen aivan varma, että Alpo Rusi itse vetää itse omat johtopäätökset asiasta. Jos asiassa on enemmän perää ja siinä on jotakin vakavaa, niin ei hän silloin tietenkään voi olla ehdokkaana, Jäätteenmäki sanoi.

Alustavan aikataulun mukaan Uudenmaan vaalipiirin ehdokaslista lyödään lukkoon vasta marraskuussa.

Myös Lapin yliopisto tiesi

Lapin yliopiston rehtorille Esko Riepulalle tieto Rusin Stasi-yhteyksistä ei tullut yllätyksenä.

- Olemme keskustelleet aiheesta jo aikaisemmin, rehtori Riepula kertoo. Hän sanoo kuulleensa asiasta Rusilta itseltään "jonkin aikaa sitten".

Riepulan mukaan Rusin asema Lapin yliopiston kansainvälisten suhteiden professorin viransijaisena ei tule muuttumaan ennen kuin mahdolliset tuomiot asiasta on langetettu. Mahdollisten tuomioiden jälkeen Rusin mahdollisuudet jatkaa tehtävässään joutuvat uudelleen punnittaviksi.

Riepulan käsityksen mukaan Rusin mahdollisissa Stasi-yhteyksissä ei ole aineksia suuren luokan sensaatioon.

- Saamieni tietojen kanssa on helppo elää. Lähinnä tämä vaikuttaa kärpäsjahdilta, Riepula arvioi noussutta kohua.

Presidentti Martti Ahtisaaren ulkopoliittisena neuvonantajana toiminut Alpo Rusi on toiminut viime vuodet Lapin yliopiston kansainvälisten suhteiden professorin viransijaisena. Rusin jatko Lapin yliopistossa on katkolla ensi kesänä, jolloin viranhaltija professori Vilho Harle päättää, palaako hän hoitamanaan virkaansa. Rusin jatkoon voi myös vaikuttaa hänen mahdollinen ehdokkuutensa maaliskuun eduskuntavaaleissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.