Supo: Syyrian suomalaisjihadisteissa muhii terrorismiongelma

Suojelupoliisin käsityksen mukaan Suomesta on lähtenyt 30-40 henkilöä taistelemaan ääri-islamistien puolelle Syyrian sisällissotaan. Kaksi suomalaista on kuollut Syyriassa.

Kaikkiaan eurooppalaisia jihadisteja sotii Syyriassa pari tuhatta. Eri turvallisuuspalveluissa arvioidaan, että näistä palaavista jihadistiveteraaneista tulee kotimaissaan vielä vakava ja pitkäkestoinen terrorismiongelma.

Supo julkisti vuosikertomuksessaan vuosittaisen terrorismin uhka-arvion Suomessa. Uhkaa pidetään edelleen alhaisena.

Varoituksen kaikuja kuitenkin löytyy.

– Sellaisten radikaalien henkilöiden lukumäärä Suomessa, joilla on kansainvälisiä terroriyhteyksiä, on viime vuosina lisääntynyt tasaisesti. Heidän toimintansa liittyy pääsääntöisesti ulkomaisiin, käynnissä oleviin Syyrian ja Somalian kaltaisiin konflikteihin ja niissä toimiviin väkivaltaisiin ryhmiin.

Syyria huolettaa

Syyriasta Suomeen tähän mennessä palanneet eivät toistaiseksi näytä aiheuttavan ainakaan välitöntä uhkaa, suojelupoliisin vuosikertomuksessa todetaan. Näitä on muutamia.

Suomesta on lähtenyt taistelijoita sekä ISIL (Irakin ja Levantin islamilainen valtio) että JAN (Jabhat al-Nusra) -järjestöihin. Sittemmin nämä ovat ajautuneet vastakkain ja sharialakia vaaliva ISIL on vetänyt eurooppalaisia jihadisteja enemmän puoleensa.

Syyrian sisällissota tiiviisti

Syyrian kriisi juontuu arabikevääseen 2011. Presidentti Bashar Al-Assadin joukot iskivät demokratiaa ja talousuudistuksia vaatineisiin mielenosoittajiin, jotka puolestaan organisoituivat. 2012 vastakkain olivat Venäjän ja Iranin tukemat Al-Assadin joukot ja länsivaltojen ja Saudi-Arabian kannustama Vapaan Syyrian armeija (FSA), johon liittyi myös Syyrian armeijan yksiköitä.

Al-Assadin hallituksella on Libanonin ääri-islamilaisten Hizbollah-taistelijoiden (EU:n luokittelema terroristijärjestö) tuki ja Syyrian hallitus on puolestaan tukenut myös Irakin vallankumoustaistelijoita sekä Palestiinan Hamasia (sotilaallinen siipi on EU:n luokittelema terroristijärjestö).

Vallankumouksellisten puolelle 2013 tulleiden ääri-islamilaisten Al-Nusran (EU:n luokittelema terroristijärjestö) ja muiden radikaali-islamistijärjestöjen nousu on vähentänyt länsimaiden intoa vallankumouksen tukemiseen. Länsimaat kaavailivat sotilasiskua kesällä 2013, kun Al-Assadin joukot olivat käyttäneet myrkkykaasua. Iskussa kuoli 1500 ihmistä, joista kolmasosa oli lapsia. Yhdysvalloissa vallankumouksellisten tukeminen herätti vastustusta, koska sille puolelle lukeutuu suoria al-Qaidan yhteyksiä omaava Al-Nusra. Isku jäi, kun hallitus lupasi luovuttaa kemialliset aseet tuhottaviksi ja näiden jätteitä tullaan tuhoamaan Suomessa.

Mutta nykytilanteessa Syyriassa vallankumoukselliset ääri-islamilaiset järjestöt taistelevat myös keskenään sekä myös maltillisen FSA:n kanssa sekä kaikki tietysti hallitusta sekä sen tueksi tulleita terroristijärjestöjä vastaan.

Taisteluissa on kuollut yli 100 000 ihmistä ja miljoonat siviilit ovat paenneet kodeistaan.

Al-Nusra taasen on Al-Qaidan virallinen Syyrian siipi.

Järjestöjen keskinäisissä taisteluissa on tänä vuonna kuollut satoja ihmisiä. Tietotoimisto Al-Jazeera kertoo erimielisyyksien juontuvan ISIL:n ylijulmista taktiikoista ja uskonnollisten lakien kovasta soveltamisesta Syyrian koillisalueilla. Kansainvälisten arvioiden mukaan nämä keskinäiset taistelut ovat helpottaneet presidentti Bashar Al-Assadin tilannetta.

Kolmas Suomesta lähteneitä taistelijoita riveihinsä saanut on Kataib al Muhajirin -järjestö, joka on yhteistyössä Al-Nusran kanssa.

Turkin kautta

Suomessa konflikti on vedonnut eri etnisiin ryhmiin ja suomalaisiin käännynnäisiin. Suomesta on suhteellisen helppo matkustaa ensin Turkkiin ja sieltä rajan yli Syyriaan. Erityistä organisaatiota ei tarvita.

Supossa on kuitenkin havaittu merkkejä radikaali-islamistisen ja multietnisen verkoston rakenteista, mutta uhkaa ei pidä liioitella.

Supo on lisännyt kansainvälisiä yhteyksiään ja tiivistänyt yhteistyötä muiden valtioiden kanssa.

Suomalaisia palkkasotureita on myös ollut Syyriassa kouluttajina.

Lue myös:

    Uusimmat