Mainos

Supertähti Robert Downey Jr. istui lähes 20 vuotta sitten vankilassa – näin hän muutti elämänsä suunnan

2:27

Robert Downey Jr. selätti huume- ja vankilakierteen ja nousi Hollywoodin supertähdeksi.

Robert Downey Jr. on nykyään yksi Hollywoodin parhaiten tienaavista näyttelijöistä. Viime vuonna hänen omaisuudekseen arvioitiin 260 miljoonaa dollaria. Iron Man - ja Sherlock Holmes -elokuvista tunnetun tähden ura on ollut karikkoinen. 19 vuotta sitten hän kamppaili huumeriippuvuuden kanssa ja joutui vuodeksi vankilaan.

Vuonna 1965 syntynyt Robert Downey Jr. aloitti näyttelemisen lapsena isänsä Robert Downey Sr:n elokuvissa. Downey Sr. tunnetaan parhaiten vuoden 1969 elokuvastaan Putney Swope. Downey Jr.’n vanhemmat erosivat tämän ollessa 13-vuotias ja hän muutti isänsä kanssa Los Angelesiin. Lopetettuaan koulun 16-vuotiaana hän muutti äitinsä luo New Yorkiin. 

Huumeriippuvaisen isänsä vuoksi Downey Jr. tutustui huumeisiin jo lapsena. Hän on kertonut polttaneensa kannabista ensi kertaa kuusivuotiaana. Satunnainen huumeidenkäyttö karkasi käsistä, kun hän esitti huumeriippuvaista hahmoa vuonna 1987 julkaistussa Less Than Zero -elokuvassa.

– Se rooli oli liioiteltu versio minusta. Sen jälkeen asiat muuttuivat ja minusta tuli jollain tavalla liioiteltu versio roolihahmostani. Sitä kesti paljon kauemmin kuin olisi ollut tarpeen, Downey Jr. kertoi myöhemmin

Vuonna 1992 Downey Jr. meni naimisiin näyttelijä Deborah Falconerin kanssa ja kaksi vuotta myöhemmin he saivat pojan. Auvoisaa perhe-elämää ei kuitenkaan kestänyt kauaa.  

Vuonna 1996 Downey Jr. pidätettiin huumeiden ja aseen hallussapidosta. Pari viikkoa myöhemmin hänet pidätettiin uudelleen, koska hän oli murtautunut naapurinsa kotiin.

Vuodet 1997 ja 1998 kuluivat vuoroin huumevieroituksessa, vuoroin vankilassa, kunnes hän pääsi ehdonalaiseen. Downey Jr. kuitenkin rikkoi ehdonalaismääräystä jättämällä huumetestin väliin. Hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan vuonna 1999, mutta hän vapautui jo vuoden jälkeen.

Heti vankilasta päästyään Downey Jr. sai roolinAlly McBeal -hittisarjasta. Vaikeudet eivät kuitenkaan olleet vielä ohi. Downey Jr. sai potkut sarjasta vuonna 2001, kun hänet löydettiin kadulta harhailemasta huumeiden vaikutuksen alaisena ja hänet pidätettiin jälleen. Samana vuonna vaimo Deborah Falconer sai tarpeekseen sekoilusta ja jätti Downey Jr:n.

Uusi suunta vaikeuksien jälkeen

Vuonna 2003 Robert Downey Jr. tapasi nykyisen vaimonsa Susan Levinin ja luopui lopullisesti huumeista. Hän osallistui 12 askeleen ohjelmaa ja alkoi meditoida. Hän on kuvaillut addiktioiden voittamista 20-vuotisesta koomasta heräämiseksi. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2005. He saivat pojan vuonna 2012 ja kaksi vuotta myöhemmin syntyi tytär.

Downey Jr:sta tuli supertähti vuonna 2008, kun hän näytteli kassamagneeteissa Iron Man ja Tropic Thunder. Seuraavana vuonna hän hyppäsi Sherlock Holmesin saappaisiin rinnallaan Jude Law. Iron Man -elokuvasta tehtiin kaksi jatko-osaa, joiden lisäksi Downey Jr:n roolihahmo Tony Stark on esiintynyt useissa muissa Avengers-sarjan elokuvissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.