Supertähti Koivu on iskussa ja haluaa yhä paremmaksi – ”Ihanteellinen valmennettava”

Mikko Koivu pelaa erinomaista kautta NHL-joukkue Minnesota Wildin riveissä. TPS-kasvatti on tehnyt 16 pelissä 15 tehopistettä. Keskushyökkääjän hyvän kauden perusta valettiin kesäkuukausina laadukkaan harjoittelun avulla.

Monien kiekkoasiantuntijoiden mielestä Mikko Koivu pelaa tällä hetkellä hyvin lähelle uransa parasta kiekkoa. Turkulainen on löytänyt 32-vuotiaana uuden vaihteen tekemiseen. Hyvin sujuvan pelin taustalla on luonnollisesti monia eri tekijöitä, tärkein niistä on terveys. Iso tekijä on myös onnistunut ja laadukas kesätreeni. Koivun kesäharjoittelun taustalla on kolme henkilöä, Risto Rosendahl, Timo Kujanen ja Jukka Koivu.

Koivun kesäharjoittelun suunnittelu alkaa aina menneen kauden tiukasta ja tarkasta analysoinnista. Miksi asiat menivät niin kuin menivät? Koivun harjoittelua suunnitellaan aina pelin kautta. Mitä lisäarvoa mikäkin tekeminen saattaa keskushyökkääjän peliin tuoda.

- Mikolle ominaisia piirteitä ovat erittäin kova kunnianhimo, voitontahto ja halu kehittyä. Siinä mielessä hän on poikkeuksellinen urheilija. Tavallaan hän on tunnollisuutensa takia äärettömän helppo valmennettava, mutta samaan aikaan todella vaativa, sanoo Risto Rosendahl MTV Sportille.

Luistelu ja psyyke

Koivu tavoittelee joka kesä 12–14 viikon mittaista aktiivista valmistautumisjaksoa. Elokuun pelaaja harjoittelee pääasiassa jäällä Jukka Koivun johdolla, seuranaan muut Turun NHL-pelaajat. NHL-kausi on kokonaisuutena äärettömän kuluttava, siksi myös levolle pitää jättää sijaa.

- Olen ollut nyt kaksi kesää Mikon mukana. Se, että hän on niin vaativa urheilija, on erittäin positiivinen asia. Mun kantilta katsottuna hän on ihanteellinen valmennettava, myös Lukon kanssa töitä tekevä Rosendahl miettii.

Tiettyjä harjoitteita pelaaja tekee läpi vuoden joukkueen treenien ohessa. Viimeisten kesien aikana Koivun harjoittelussa on ollut kaksi tärkeää kehitysaluetta, luistelu ja psyyke. Pelaajan luistelu on parantunut, Koivu liikkuu nyt valmentajiensa mielestä terävämmin ja jouhevammin. Hän on myös kestävämpi luistimilla.

Psyykepuolella painopiste on ollut muun muassa siinä, että ulkoiset häiriötekijät pyritään minimoimaan, ja urheilijalle on painotettu sitä, että hän pyrkii olemaan oma persoonansa. Koivu on hyväksynyt täysin henkisen puolen ominaisuuksien vahvistamisen olevan tärkeä osa kokonaisuutta. Pelaaja myöntää käyttävänsä henkistä valmentajaa.

"Käytän henkistä valmentajaa apuna" 1:49

- Olen perehtynyt tähän asiaan paljonkin. Tämä on varmaan lajikysymys, yksilölajeissa henkisen valmentajan apua käytetään käsittääkseni enemmän kuin joukkuelajeissa. Olen käyttänyt kyllä itsekin. Se on varmasti asia, joka pystyy antamaan lisäarvoa peliin ja koko uralle. Varmasti tärkeä osa kokonaisuutta on se, että mieli on rauhallinen ja hyvässä tilassa. Silloin pystyy antamaan itsestään sen parhaan suorituksen, Koivu sanoi MTV Sportille lokakuussa.

Kehitys yhä mahdollista

Koivulla on ikää nyt 32 vuotta. Hän uudisti kesäharjoitusohjelmansa kaksi vuotta sitten. Yhdessä tai kahdessa kesässä pelaajaa ei voi, eikä kannata, täysin muuttaa. Oma identiteetti on kuitenkin olemassa. Uusia asioita voi harjoitteluun pitkien kesäviikkojen ajaksi kuitenkin tuoda.

- Kaksi vuotta sitten uudistimme paljon asioita Mikon harjoittelussa. Mennyt kesä, eli toinen kesä uusien juttujen kanssa meni vielä paremmin, sillä tunsimme jo toisemme. Se, että Mikko 30-vuotiaana noin kokeneena ja menestyneenä pelaajana vielä halusi uudistaa paljon kesäharjoitteluun liittyviä asioita, kertoo, että hän on valmis mihin vaan, entinen pikaluistelija Rosendahl miettii.

Maailmanmestari ja Wildin kapteeni pystyy yhä kehittymään paremmaksi pelaajaksi.

- Näen Mikolla yhä kehitysmahdollisuuksia. Siellä on tiettyjä yksityiskohtia, mutta ajattelen asioita kokonaisuutena. Ikä ei ole mikään este. Yleensä se este on motivaatio, mutta hänen kohdalla se ei ole mikään tekijä.

Terveyden ja järkevän harjoittelun ansiosta Koivu pelaa erinomaista kautta ja on tehokkain suomalainen NHL:ssä tällä hetkellä. Turkulainen kantaa myös Minnesotan joukkuetta reppuselässään, onnistuneesti. Wild on NHL:n läntisessä konferenssissa kolmantena.

Lue myös:

    Uusimmat