Mainos

Supersuosittu Hitler-näyttely herättää muistoja

Berliinissä jokin aika siten avattu uusi Hitlerin Saksaa käsittelevä näyttely on ensimmäisina viikkoinaan rikkonut kaikki kävijäennätykset. Historiallisen museon näyttely Berliinissä yrittää selittää uudella tavalla saksalaisten ja Hitlerin kiisteltyä suhdetta.

Nykyisin 82-vuotias Rolf Strüwing seurasi sitä jo koululaisena läheltä. Hän ei pitkän elämänsä aikana ole muuttanut käsitystään siitä, miksi ihmiset uskoivat propagandakoneiston luomaan kuvaan kaikkivoivasta johtajasta.

- Kaikilla oli silloin työtä. Jotenkin sitä kaikille järjestyi ja se oli tietysti miellyttävää.

Strüwingin äidin silmiä propaganda ei sumentanut. Hän oli juutalaisen ulkonäkönsä vuoksi kokenut kovia jo nuorena.

- Äitiä haukuttiin raitiovaunussa "jutkuksi", vaikka hän ei ollut juutalainen, ja hänen käskettiin lähteä. Kun hän sitten nousi vaunuun, häntä potkaistiin. Tämä kaikki tapahtui ennen vuotta 1933, Strüwing kertoo.

Näyttely osoittaa, miten natsit käänsivät yleistä mielipidettä tehokkaasti juutalaisia vastaan. Sosiaalinen paine myös lapsia kohtaan oli kova.

- Julmuuksista oli pidettävä suu kiinni. Mitään ei saanut sanoa. Piti vain olla ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Me emme lapsena puhuneet keskenämme siitä mitään.

Nykyään natsien julmuuksista puhutaan käytännössä koko ajan. Näyttelyn suosio osoittaa, että saksalaiset eivät vieläkään ole kyllästyneet kuuntelemaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.