Supermehevää possua helposti – kypsennä se näin!

Miten valmistuu supermehevä porsaanliha? Nappaa vinkit!

Porsaanlihasta on muodostunut viime vuosina varsinaista trendiruokaa. Ravintoloiden ruokalistalla komeilee toinen toistaan herkullisempia possuannoksia pulled pork -villityksestä puhumattakaan. Suomessa porsaanlihan suosiota on nostattanut muun muassa televisiosta tuttu huippukokki Tomi Björck. Björckin Aasia-twistillä höystettyihin suosikkiresepteihin kuuluu muun muassa rapean makea ja mehevä karamellipossu.

Oman lusikkansa soppaan on heittänyt myös somehittiresepteistään tuttu, ravintola Murun Henri Alén, joka twiittasi tällä viikolla herkullisen ja helpon uunipossureseptin.

Mehukasta possua rasvaisista ruhonosista

Mehukasta ja suorastaan suussa hajoavaa possua saa parhaiten aikaiseksi rasvaisista ruhonosista pitkään ja matalalla lämmöllä hauduttamalla. Mehukasta possua saa toki fileestäkin, kunhan muistaa olla kypsentämättä sitä liian kauan ja liian kuumassa lämpötilassa.

Kaappaus Keittiössä -ohjelmasta tuttu, ravintola Savoyn keittiömestari Kari Aihinen vinkkaa, miten porsaan niskasta eli kasslerista saa mahdollisimman mehukasta:

1. Haudutettaviin, pitkää kypsennystä vaativiin ruokiin tulee käyttää sellaisia ruhonosia joissa on rasvaa esim. kassler, entrecote, potka, lapa.

2. Haudutettaviin ruokiin ei kannata fileetä tuhlata sillä lopputuloksesta tulee kuivaa.

3. Kasslerin valmistuksessa tärkeää on matala lämpötila ja pitkä paistoaika, näin paistista tulee mehukas ja maukas. Liian kuuma uuni kuivattaa paistin nopeasti ja paistissa oleva rasva ei ehdi maustamaan lihaa.

4. Nosta liha jääkaapista pöydälle lämpenemään n. 2-3 tuntia ennen kuin aloitat ruuan valmistuksen. Paistettavan lihan tulee olla huoneenlämpöistä sillä muuten se luovuttaa turhaan nestettä paistettaessa.

5. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja ruskista liha kuumalla pannulla. Paistamisen tarkoitus on saada kaunis paistopinta lihalle, liha kypsytetään uunissa.

Possusta supermehevää myös vesimarinadissa

Chef & Sommelierin keittiömesari Sasu Laukkonen vinkkasi viime kesänä kekseliään tavan valmistaa possun kassleria. Tällä tekniikalla lihasta tulee huippukokin mukaan supermehevää ja -pehmeää.

– Testasimme henkilökunnan kanssa hauskan idean: Otimme possun kassleria ison palan ja laitoimme sen vesimarinadiin. Eli pelkän veden sekaan laitoimme kaiken näköisiä mausteita, esimerkiksi inkivääriä. Sitten possu laitettiin vesimarinadissa 100-asteiseen uuniin yön yli. Kun se oli kypsynyt, liha nostettiin pois ja valutettiin ylimääräisistä nesteistä. Tämän jälkeen liha laitettiin kelmuun ja annettiin jäähtyä. Sitten se leikattiin paloiksi ja grillattiin. Lihasta tulee tällä tekniikalla supermehevää ja -pehmeää. Se on rauhassa ylikypsynyt ja sen pinta on rapea, Laukkonen vinkkaa.

Kokeile reseptejä:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat