Paavola erikoissairaanhoidosta: "Pitää olla inhorealisti"

Hyvinvointialueiden talous kuralla - mikä ratkaisuksi? 10:51
Hyvinvointialueiden talous on kuralla – mikä ratkaisuksi? Näin THL:n ja SuPerin edustajat keskustelivat Huomenta Suomessa.

Ehdotus erikoissairaanhoidon keskittämisestä hyvinvointialueilta viidelle yliopistosairaala-alueelle ei saa tukea Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajalta Silja Paavolalta.

– Suoraan sanottuna se ei tule toimimaan, Paavola toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Osalle keskittäminen tarkoittaisi pakosta välimatkojen kasvamista, kun hoitoon olisi päästävä nopeasti. Paavola nostaa varoittavana esimerkkinä esiin aivoinfarktit, sydäninfarktit ja onnettomuudet.

– Jos meille tässä [Helsingissä] tapahtuu jotain, meillä on HUS vieressä. Mennään Lappiin, Itä-Suomeen tai vaikka Jyväskylään, ei ole mikään vieressä. Ei saa pitää liian ruusunpunaisia silmälaseja, vaan pitää olla inhorealisti.

Koko Paavolan haastattelun voit katsoa artikkelin päävideolta.

Lääketieteen etiikan dosentti Samuli Saarni ehdotti eilen MTV:n haastattelussa, että erikoissairaanhoito pitäisi pikaisesti keskittää viidelle yliopistosairaala-alueelle.

Saarni pitää tiukkaa keskittämistä vääjäämättömänä. Hänen mukaansa keskittäminen toisi mittavat säästöt ja auttaisi henkilöstöpulaan.

– On pakko keskittää jollain aikavälillä. Suomi on niin pieni maa, että viisi aluetta olisi ihan luonteva. Mutta tämä hyvinvointialuerakenne ei kannusta siihen mihin pitäisi, eli niiden kalliimpien palveluiden keskittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat