Asiantuntija varoittaa sairaaloiden tulevaisuudesta: "Tämä on riski, joka pitäisi ottaa todella vakavasti"

Asiantuntija varoittaa soten tulevaisuudesta: "Tämä on riski, joka pitäisi ottaa todella vakavasti" 4:35
Asiantuntija varoittaa soten tulevaisuudesta. Hänen mukaansa hyvinvointialueilla ollaan nyt vesittämässä huippuosaamista.

Yliopistollinen huippuosaaminen on vaarassa vesittyä hyvinvointialueiden syövereihin, toteaa lääketieteen etiikan dosentti Samuli Saarni MTV Uutisille. 

– Miten me ylläpidämme korkeamman osaamisen yliopistollisia sairaaloita, jossa tehdään tutkimusta ja tehdään tulevaisuuden osaamista? Uudellamaalla tämä on selkeästi rakennettu, muualla tämä on riski, joka pitäisi ottaa todella vakavasti, Saarni sanoo.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Vesittymässä hyvinvointialueiden syövereihin"

Nyt Saarnin mukaan huippuosaamista ollaan vesittämässä hyvinvointialueilla.

Miten me ylläpidämme pitkällä tähtäimellä sitä erityisosaamista, jota terveydenhuollon kouluttaminen, ylläpito ja tutkimus vaativat eli tätä yliopistollista huippuosaamista? Se on nyt vesittymässä pitkälti hyvinvointialueiden syövereihin. 

Irrottamalla erityispalvelut me samalla pelastaisimme pitkän tähtäimen osaamisen, jolla on myös muuta arvoa. 

Saarni ehdottaa haastattelussa, että erikoissairaanhoito pitäisi pikaisesti keskittää viidelle yliopistosairaala-alueelle.

Lue myös:

    Uusimmat