SuPer: MRSA-bakteeri leviää siivoustason laskun vuoksi

Hoitajat pitävät yhtenä MRSA-sairaalabakteerin leviämisen syynä sairaaloiden hygieniatason laskua.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin mukaan hoitohenkilökunnan vähyyden vuoksi kouluttamattomat osallistuvat hoitotyöhön ja siivouksesta tingitään.

SuPer tapasi viime keväänä useiden työsuojelupiirien edustajia. Tapaamisissa tuli esille, että siivoustaso on laskenut hoitolaitoksissa huomattavasti viime vuosina.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin kehittämisyksikön johtaja Arja Niittynen huomauttaa, että pelkät eristykset ja kokoukset eivät riitä MRSA-bakteerin nujertamiseksi. Vain riittävällä ja koulutetulla hoito- ja siivoushenkilöstöllä ja oikealla tiedolla estetään lisääntyvä sairaalabakteerien leviäminen.

- Kaikesta tästä kärsii viime kädessä potilas, joka maksaa pidemmistä hoitojaksoista ja viivästyneestä hoidosta. Hygieniatietoutta tuleekin lisätä koko henkilökunnalle, ei vaan lääkäreille, vaatii Niittynen.

Niittynen esittää, että nyt perustettavaan valtakunnalliseen työryhmään nimetään edustajiksi myös käytännön hoito- ja siivoustyössä olevia henkilöitä, kuten lähi- ja perushoitajia ja laitosapulaisia.

- Tästä asiasta tulee puhua, mutta sillä ei saa pelotella.

Antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri on levinnyt Suomessa tänä vuonna ennätysvauhtia. Aiempien tietojen mukaan uusia tartuntoja on ilmoitettu jo yli tuhat. Määrä on lähes saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä.

Suurista sairaanhoitopiireistä varsinkin Pirkanmaalla on jo pitkään ollut vaikein MRSA-tilanne. Tartuntojen määrä on lisääntynyt tänä vuonna myös pääkaupunkiseudulla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat