Mainos

Suositus: Saunojien ja puutarhurien vältettävä Kokemäenjoen vettä

Varsinais-Suomen ely-keskus suosittelee Kokemäenjoen varren asukkaille varovaisuutta vedenkäytössä nikkelipäästön takia.  

- Esimerkiksi avomaan mansikkaa kannattaa kastella mieluummin vesijohto- kuin jokivedellä, sanoo erityisasiantuntija Harri Helminen ely-keskuksesta.  

Myös sauna- ja pesuvetenä kannattaa Helmisen mukaan toistaiseksi käyttää jotain muuta kuin jokivettä, jos siihen on mahdollisuus. Mahdollisista käyttörajoituksista neuvotellaan kuntien terveysviranomaisten kanssa.  

Norilsk Nickelin Harjavallan tehtaalta pääsi viikonloppuna jokeen 66 tonnia nikkeliä. Sulfaattia oli tehtaan antamien tietojen mukaan ainakin sama määrä.  

Joen nikkelimäärä ylittää vielä reilusti normaalilukemat. Esimerkiksi Porissa nikkeliä oli keskiviikkoaamuna 530 mikrogrammaa litrassa, kun talousveden raja-arvo on 20.  

Pitoisuudet ovat kuitenkin laskeneet nopeasti. Norilsk Nickelistä arvioidaan, että valtaosa jokeen päässeestä nikkelistä on jo edennyt mereen.  

Ely-keskus on tiedottanut päästöstä poliisille. Tutkintapyyntöä ei ole kuitenkaan tehty ainakaan toistaiseksi lomien takia.   


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.