Suositulla kipulääkkeellä outo vaikutus tunteisiin – näin tutkijat selittävät syytä

0:47
Miksi muiden ihmisten hitaus on niin ärsyttävää? Katso käyttäytymistieteilijän vastaus videolta!

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan suositulla kipulääkkeellä, parasetamolilla, voi olla vaikutusta ihmisen empatiakykyyn, uutisoivat muiden muassa Medical News Today- sekä Medical News -sivustot.

Ohion yliopiston tutkimus vahvistaa aiempia tutkimuksia, joissa on havaittu, että vaikka parasetamoli lievittää omaa kipua, se tekee meistä huonompia tulkitsemaan muiden kipuilua.

Parasetamoli on ibuprofeenin jälkeen toiseksi käytetyin kipulääke, jonka kulutus on kasvussa, kertoo Fimea. Suositelluilla annoksilla käytettynä parasetamolin haittavaikutukset, kuten maksavauriot ja ruoansulatuskanavan verenvuodon riskit, ovat vähäisiä. Haitat tulevat kuitenkin, kun parasetamolia syö päivittäin yli 2–4 grammaa.

Jo tätä alhaisempi määrä näyttäisi alustavan tutkimustiedon valossa haittaavan ihmisen myötäelämisen kykyä. Nyt julkaistua tutkimusta johtanut Ohion yliopiston apulaisprofessori Dominik Mischkowski on päätynyt samankaltaisiin tuloksiin ennenkin.

Aiemmassa Mischkowskin tutkimuksessa parasetamoli liitettiin heikentyneeseen kykyyn ymmärtää toisen vastoinkäymisiä. Nyt julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että lääkkeellä voi olla vaikutusta myös toisen iloon yhtymiseen.

Gramma parasetamolia heikensi iloon yhtymistä

Tutkimukseen osallistui 114 henkilöä, eli otos on pieni. Puolelle osallistujista annettiin 1000 milligrammaa parasetamolia, toinen puolisko sai lumelääkettä. Osallistujat eivät tienneet, kumpaan ryhmään he kuuluivat.

Tunti lääkkeen ottamisen jälkeen osallistujat lukivat neljä tekstikatkelmaa ihmisistä, joiden kerrottiin kokeneen myönteisiä asioita. Tutkijat mittasivat, kuinka positiivisina osallistujat kokivat nämä tekstikatkelmat ja kuinka iloisia he olivat teksteissä esiintyvien ihmisten puolesta. Koettua empatiaa mitattiin viiden kohdan asteikolla, jonka ääripäät olivat empatian äärimmäinen kokeminen sekä täydellinen empatian puute.

Tutkijoiden mukaan parasetamoli vähensi iloon yhtymistä. Parasetamolia saaneet osallistujat olivat vähemmän empaattisia tekstikatkelmissa esiintyviä ihmisiä kohtaan kuin lumelääkettä saaneet osallistujat.

Tutkijat eivät kuitenkaan huomanneet, että parasetamoli olisi heikentänyt osallistujien kykyä ymmärtää tekstikatkelmissa esiintyviä myönteisiä tilanteita. He ymmärsivät niiden emotionaalisen vaikutuksen, mutta eivät kyenneet samanlaiseen iloon yhtymiseen kuin lumelääkettä saaneet.

Kipulääke vähentää aktiivisuutta ratkaisevilla aivojen alueilla?

Medical News Today huomauttaa, että vaikka samankaltaisia tutkimustuloksia on saatu ennenkin, nämäkin löydökset pohjautuvat pieniin aineistoihin.

On myös mahdollista, että parasetamoli vaikuttaa empatiakykyyn vain osalla ihmisistä. Yleisen käytön johdosta tämä voi kuitenkin vaikuttaa laajaan joukkoon.

Mutta miksi parasetamoli vaikuttaisi tunnetaitoihin? Ohion yliopiston tutkijat epäilevät syyn piilevän siinä, että parasetamoli hoitaa kipua vähentämällä aktiivisuutta tietyillä aivojen alueilla, kuten aivosaarella sekä pihtipoimussa, joiden uskotaan olevan yhteydessä emotionaaliseen tiedostavuuteen ja motivaatioon.

Löydökset ilmestyivät Frontiers in Psychology -tiedejulkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja