Yli kolme grammaa on liikaa! Lääkkeet voivat tuhota maksasi

Maksa hajottaa ja poistaa elimistöstä lääkkeitä. On tärkeä noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita, sillä yliannostus voi vahingoittaa maksaa. Myös luontaistuotteet voivat aiheuttaa vaurioita.

Illalla päätä kivistää, eikä päänsärkylääkkeen annosteluohjetta jaksa lukea. Kannattaisi.

Kipulääke liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä.

Maksa tekee kaiken tämän!

  • Hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita
  • Hajottaa  elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä
  • Varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa
  • Tuottaa proteiineja
  • Edistää vammojen paranemista
  • Erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin

Syömämme lääkkeet kulkevat maksan kautta. Sukupuoli, perintötekijät, mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden yhteisvaikutus vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin.

Parasetamoli voi vaurioittaa maksaa

Lääkkeiden yliannostus voi aiheuttaa myrkytystilan. On tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden ohjeita. Hoitavalle lääkärille on kerrottava kaikista käytössä olevista lääkkeistä. Varsinkin ikääntyneiden ja jo maksasairauteen sairastuneiden kannattaa olla varovaisia.

– Kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi vaurioittaa maksaa liian suurina annoksina. Suositeltu päiväannos aikuisille on korkeintaan kolme grammaa vuorokaudessa. Suositeltua annosta ei tule koskaan ylittää, kertoo osastonylilääkäri, gastroenterologi Perttu Arkkila HUS:sta.

Parasetamolia on vaikuttavana aineena monessa ilman reseptiä myytävässä särky- tai flunssalääkkeessä, jolloin sitä voi epähuomioissa saada liikaa.

Luontaistuotteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Ne voivat lisätä tai vähentää lääkkeen tehoa. Luontaistuotteet voivat myös yksinään vaurioittaa maksaa. Vauriot liittyvät yleensä pitkäaikaiseen käyttöön.

Yhteisvaikutukset ja haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria. Luontaistuotteita ei tutkita lääkkeiden tavoin, ja luontaistuotteen aiheuttaman maksavaurion syynä on usein sen sisältämä lääkekasvi. Suomessa kaikkien maksaa vaurioittavien kasvien myynti luontaistuotteena on kielletty. Ulkomaisten luontaistuotteiden sisällöstä ei ole aina varmaa tietoa, minkä vuoksi niitä kannattaa välttää.

Suun kautta otettavien tuotteiden lisäksi myös paikallisesti ihosairauksien hoitoon tarkoitetut rohdosvalmisteet saattavat olla maksalle haitallisia. 


Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Lue myös:

    Uusimmat