Suosituimmat kauneusleikkaukset Suomessa: Tämä on "ylivoimaisesti yleisin toimenpide"

Kikherne haavaan? Näin ulkomailla tehdyt leikkaukset näkyvät lääkärin vastaanotolla 2:01
KATSO MYÖS: Moni suomalainen suuntaa kauneusoperaatioihin ulkomaille, mutta millaisia riskejä siihen sisältyy?

Suomalaisen plastiikkakirurgin ei ole vaikea päätellä, mitkä ovat yleisesti suosituimpia kauneusleikkauksia kotimaassa.

Nykyisin lähes kaikkea vartalossa ja kasvoissa voidaan muokata erilaisin hoidoin ja leikkauksin. Tietyt toimenpiteet nousevat kuitenkin ylitse muiden ja ovat selvästi kysytyimpiä plastiikkakirurgin vastaanotolla.

– Tähän on helppo vastata, plastiikkakirurgi Heikki Kupi kertoo kysyttäessä suomalaisten yleisimmistä kauneusoperaatioista.

Nämä ovat suosituimmat toimenpiteet

Kupilla on yli 25 vuoden kokemus plastiikkakirurgiasta. Hän toimii plastiikkakirurgiaa ja esteettistä kauneudenhoitoa tarjoavan KC Clinicin johtavana lääkärinä ja on toinen perustajista.

– Ylivoimaisesti yleisin toimenpide, mitä plastiikkakirurgit tekevät, ovat silmäluomitoimenpiteet. Niistä noin 80 prosenttia kohdistuu yläluomen alueelle, Kupi paljastaa.

Silmäluomileikkaus on tavallisin keski-ikäisille tehtävä plastiikkakirurginen toimenpide. Usein siihen päädytään, kun yläluomet alkavat tuntua ja näyttää raskailta. Tällöin kasvojen vaikutelma voi olla väsynyt. Joskus roikkuvat silmäluomet voivat aiheuttaa jopa toiminnallistakin haittaa.

– Sitä seuraa toisena todennäköisesti edelleenkin rintatoimenpiteet. Tavallisin on implantteja hyväksikäyttäen rintojen muodon korjaus, Kupi kertoo.

Vaihtoehtoja ovat rintojen suurennus implanteilla tai rasvansiirrolla. Rintoja voidaan kuitenkin myös pienentää tai kohottaa kirurgisin toimenpitein. Rintatoimenpiteet ovat yleisimpiä plastiikkakirurgisista toimenpiteistä. Niissä tavoitteena on korjata kehityshäiriöitä, parantaa rintojen ulkonäköä tai palauttaa niiden menetettyä muotoa. Lisäksi voidaan tehdä korjaavia toimenpiteitä, joista tavallisin on implanttien vaihto. Vaihtoja tehdään erilaisten implantteihin liittyvien ongelmien takia, kuten implantin kovettuminen kapseloitumisen vuoksi tai implantin rikkoutumisen takia.

– Kolmantena toimenpiteenä ovat pysyneet erityyppiset rasvaimut. Toki niitäkin on tosi paljon erilaisia tänä päivänä, Kupi paljastaa.

Rasvaimu eli liposuktio on kirurginen menetelmä ihonalaisen rasvakudoksen muokkaukseen. Laajimmillaan rasvaimussa voidaan poistaa rasvaa muutamia litroja. Kyse on nimenomaan vartalon ihonalaisen rasvakudoksen muokkaamisesta.

Rasvaimun avulla voidaan muokata ongelmakohtia eri puolilla kehoa, kuten vatsan, reisien, leuan, kaulan ja kasvojen alueella, jos ihonalaista rasvakudosta on riittävästi.

Mitä toimenpiteitä ei Suomessa tehdä?

Suomesta löytyy tällä hetkellä monipuolisesti osaajia erilaisiin toimenpiteisiin. On vaikea löytää vastausta siihen, onko olemassa kauneuskirurgillista toimenpidettä, mitä Suomessa ei voisi tehdä.

–  Se on kysymys, jota jouduin pohtimaan, että onko jotain, mitä ei ihan oikeasti tehtäisi, Kupi pohtii kysymystä.

Kupi kertoo, että Suomessa on pyritty keskittämään harvinaislaatuisempienkin toimenpiteiden osaajia, jotta ammattitaitoisia tekijöitä löytyisi niin yksityiseltä kuin julkiselta puolelta.

– Toki varmaan jotain hyvin yliampuvia toimenpiteitä ei Suomessa tehdä. Eli pitää lähteä muualle, jos haluaa hyvin poikkeuksellisia vartalon muodonmuutoksia. Jos rakennetaan esimerkiksi valtavan suurta takamusta tai hyvin isoja rintoja, Kupi kertoo.

Myös kasvojen rakenteisiin kohdistuvat radikaalit muodonmuutokset voivat olla sellaisia, joita ei Suomessa tehdä, vaikka osaamista niihinkin löytyy. Suomessa muun muassa tehdään ainoana Pohjoismaista kasvojen siirtoa esimerkiksi pahan vamman vuoksi.

– Se pitää paikkansa, että Suomessa ollaan aika realistisia, Kupi summaa.

Ei statistiikkaa

Loppupeleissä kaikki plastiikkakirurgiaan ja esteettiseen kauneudenhoitoon liittyvät luvut ovat Suomessa arvioita. Täällä tehtävistä kauneuskirurgillisista toimenpiteistä ei ole olemassa tarkkoja lukuja.

– Olen mukana useassa järjestössä ja toivomme itsekin, että saisimme Suomen luvut selville, Kupi harmittelee.

Hän kertoo, että yksityispuolella kaikki toimenpiteet kyllä ilmoitetaan toimenpiderekisteriin, mutta jokainen hoito ilmoitetaan termillä "kirurginen toimenpide".

– Sen alla voi olla mitä vain. Meillä ei ole tarkkaa tietoa, vain summittaisia arvioita, Kupi paljastaa.

Jokainen yksityinen toimija voi kerätä omia lukujaan omiin käyttötarkoituksiinsa.

– Yksityiset toimijat voivat kerätä omiaan, mutta eihän niitä kukaan kovin helposti luovuta, Kupi muistuttaa. 

Osittainen lähde: KC Clinic

Lue myös:

    Uusimmat