Montako laattaa voi syödä putkeen? Viisi kysymystä suosituimmasta ehkäisymenetelmästä – tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Videolla kerrotaan, missä iässä ihmisen tulisi havahtua perheen perustamiseen.

Yhdistelmäehkäisypillereistä liikkuu laajasta käytöstä huolimatta paljon harhaluuloja.

Yhdistelmäehkäisypillerit, tutummalla nimellään e-pillerit, ovat yleisin ehkäisymenetelmä. Erityisen suosittua e-pillerien käyttö on alle 25-vuotiaiden naisten keskuudessa.

E-pillerit sopivatkin erityisen hyvin perusterveille nuorille naisille, jotka aloittavat ehkäisyä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini Mehiläisestä.

E-pillerien käytön aloittamiselle ei ole käytännössä alarajaa. Liian korkea ikä sen sijaan saattaa olla este yhdistelmäehkäisypillerien aloittamiselle, sillä iän myötä naisen riski kohonneeseen verenpaineeseen ja veritulppaan kasvaa.

Huolimatta e-pillerien käytön yleisyydestä – tai juuri sen vuoksi – ehkäisymuotoon liittyy paljon erilaisia ennakkoluuloja. Soini perkasi e-pillereihin liittyviä myyttejä.

1. Aiheuttavatko e-pillerit lapsettomuutta?

E-pillerien pitkän käytön sanotaan joskus vähentävän hedelmällisyyttä ja aiheuttavan lapsettomuutta. Tuuli Soini sanoo, että käsitys ei pidä ollenkaan paikkaansa.

– Tutkimusdata osoittaa, että matalahormonisten ehkäisymenetelmien edes vuosia jatkuva pitkäaikainen käyttö ei vähennä hedelmällisyyttä mitenkään.

E-pillerien käytön lopettamisen jälkeen naisen hedelmällisyys palaa hänen ikäänsä vastaavalle tasolle. Jos yhdistelmäehkäisypillereiden käytön lopettaa vasta kolmekymppisenä, on hedelmällisyys heikentynyt luontaisista biologisista syistä. Soini arvelee, että tämän lisäksi harhaluuloja e-pillerien vaikutuksesta hedelmällisyyteen voi ruokkia se, että naisen luonnollinen kuukautiskierto ei välttämättä lähde heti käyntiin yhdistelmäehkäisypillereiden pitkän käytön lopettamisen jälkeen.

Itse asiassa e-pillerit voivat jopa suojata hedelmällisyyttä. Hormonaalinen ehkäisy nimittäin suojaa endometrioosista kärsivän naisen gynekologisia elimiä.

2. Saavatko e-pillerit painon nousemaan?

Yhdistelmäehkäisypillereiden ei ole huomattu vaikuttavan merkittävästi painoon. Vaikutus on korkeintaan muutaman kilon luokkaa, Soini sanoo.

Jos paino nousee e-pillerien käyttöönoton myötä, on syy todennäköisesti jossain muussa kuin suoraan pillerissä. Hormonit voivat toki vaikuttaa ruokahaluun, mutta ihmisen kyky kontrolloida syömisiään säilyy.

Painonnousun sijaan e-pillerit voivat aiheuttaa mielialavaihteluita, limakalvojen kuivumista, valkovuodon ja kuukautisvuodon määrän muutoksia sekä tiputteluvuotoja. Myös rinnat saattavat kasvaa.

3. Pitääkö e-pillerit ottaa aina samaan aikaan?

Estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävissä yhdistelmäehkäisypillereissä aikaraami on suurempi kuin vain keltarauhashormonia sisältävissä minipillereissä. Yhdistelmäehkäisypillerit pitäisi ottaa joka päivä 12 tunnin sisällä. Minipillerit tulee ottaa täsmällisesti samaan kellonaikaan joka päivä.

4. Kuinka monta e-pillerilaattaa voi syödä putkeen?

Soini kertoo, että e-pillereitä voi käyttää periaatteessa vaikka koko ajan.

– Ei ole todettu, että olisi mitään maksimimäärää, Soini sanoo.

Käytännössä kuitenkin useiden peräjälkeen syötyjen e-pillerilaattojen jälkeen tiputteluvuotojen määrä lisääntyy. Tällöin suositellaan pitämään taukoviikko pillerilaatan loppumisen jälkeen.

5. Saako e-pillerien käytön lopettaa omin päin?

Nainen saa päättää itse, koska lopettaa ehkäisypillerien käytön. Pitkään jatkuneen e-pillereiden käytön jälkeen kannattaa varautua muutoksiin:

– Silloin tavallaan paljastuu naisen oma luonnollinen kuukautiskierto ja kuukautisten luonne. Yleensä vuodot runsastuvat ja muuttuvat kivuliaimmiksi, Soini kertoo.

Myös limakalvojen kuivuus saattaa helpottaa.

Soini muistuttaa, ettei e-pillerien pitkä käyttö muuta naisen kehoa mitenkään. Käytön lopettamisen jälkeen paljastuu vain se, mikä on peittynyt käytön aikana. Jos naisen ikä alkaa lähennellä viittäkymppiä, voi e-pillerien käytön lopettaminen paljastaa vaihdevuosien oireet.

Lue myös:

    Uusimmat