Oletko syönyt näitä e-pillereitä nuorena? Voit olla suuremmassa riskissä sairastua masennukseen

Näin asetat kondomin oikein 2:31
KATSO MYÖS VIDEO: Näin käytät kondomia oikein.

Ehkäisypillereiden käyttö teini-ikäisenä voi liittyä korkeampaan masennusriskiin myöhemmällä iällä, selvitti tuore tutkimus.

Ruotsalaistutkimuksessa selvisi, että niillä naisilla, jotka olivat käyttäneet suun kautta otettavaa yhdistelmäehkäisypilleriä teini-ikäisinä, esiintyi enemmän masennusta kuin niillä naisilla, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet suun kautta otettavaa yhdistelmäehkäisyvalmistetta.

Pillereiden käyttäjillä esiintyi enemmän masennusta kahden ensimmäisen käyttövuoden aikana kuin heillä, jotka eivät käyttäneet yhdistelmäehkäisypillereitä.

Murrosikäisten masennuksen esiintyvyys lisääntyi 2 vuotta pillereiden aloittamisen jälkeen. Myös aikuisilla esiintyi enemmän masennusta, kun käyttöä oli kestänyt 2 vuotta.

Yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö lisäsi myös elinikäisen masennuksen riskiä, kertoo Psychology Today -lehti.

Tutkimus tarkasteli 264 557 isobritannialaisnaisen terveystietoja.

Yhdistelmäehkäisypillereiden ja masennuksen yhteyttä pitää tutkia lisää

Therese Johanssonin johtaman tutkimusryhmän mukaan yhdistelmäehkäisypillereiden ja masennuksen yhteyttä pitää tutkia lisää, jotta naisilla on tulevaisuudessa mahdollisuus tehdä heille sopivia valintoja ehkäisyn suhteen, kertoo Psychology Today.

Tämä on erityisen tärkeää, koska masennus on yleinen diagnoosi ja yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö on myös kovin yleistä. 

Lisäksi tutkijat kaipaavat lisätietoa siitä, voiko yhdistelmäehkäisypillerien käytön nuorena aloittaneiden naisten kohonneen masennusriskin taustalla piillä jokin muu tekijä kuin itse ehkäisypillerit. 

Mahdollisia myötävaikuttavia tekijöitä voisivat esimerkiksi olla epämukavat PMS-oireet, hämmennystä aiheuttava aikaisin aloitettu seksuaalielämä tai jokin muu masennukselle altistava tekijä.

Ehkäisypillereiden hyödyt voivat ylittää kohonneen masennusriskin haitat

Suurin osa naisista sietää yhdistelmäehkäisypillereitä melko hyvin, eikä tuoreet tutkimustulokset ole syy lopettaa pillereiden käyttöä tai jättää niiden mahdollisia hyötyjä huomioimatta, kertoo Psychology Today.

Yhdistelmäehkäisypillereitä määrätään eri ikäisille naisille raskauden ehkäisyn lisäksi monista muista syistä johtuen. Niillä voidaan esimerkiksi helpottaa PMS-oireita. 

Tutkijoiden mukaan yhdistelmäehkäisypillereiden käytön hyödyt voivatkin ylittää kohonneen masennusriskin haitat.

Lue myös:

    Uusimmat