Suosikki-Audin outo kyyti: Ensin kolminkertaistui hylkäysprosentti, sitten myynti

Tässä on Audin uusi Q8-katumaasturi 1:03
Tältä näyttää Audin katumaasturimalliston lippulaiva Q8.

Keskikokoisten saksalaisautojen ensikatsastusmenestyksessä tapahtui viime vuonna mielenkiintoisia muutoksia.

Tuoreet tilastot kertovat taas, etteivät keskikokoiset saksalaiset premium-autot ole veljeksiä sen paremmin katsastuksessa kuin kaupassa. Osat ovat heittäneet Suomessa häränpyllyä vuoden takaa.

Audin A4 juhlii tällä viikolla julkistetussa tammikuun ensirekisteröintitilastossa. Mallin myynti kolminkertaistui viime vuoden tammikuusta 138 autoon. Sillä irtosi sija Suomen 20. myydyimpänä henkilöautomallina.

Viime viikolla julkistettu vuoden 2019 katsastustilasto kertoi Audi A4:stä ikävämpää tietoa. Ensikatsastuksessa olleiden "aanelosten" hylkäysprosentti yli kolminkertaistui edellisvuoden 1,6:sta 5,2:een. Viime vuonna ensikatsastuksessa olivat vuonna 2016 käyttöön otetut autot, edellisenä vuonna 2015-mallit.

Yleisin syy A4:n hylkäykseen viime vuoden ensikatsastuksissa löytyi jousituksesta ja iskunvaimennuksesta.

Syy hylkäysten lisääntymiseen ei piile ainakaan ajokilometreissä. Viime vuonna ensikatsastettujen A4-Audien ajokilometrien mediaani oli 64 000, kun se oli edellisenä vuonna ollut 68 000.

Näin meni lähimmillä kilpailijoilla

Mercedes-Benzin C-sarjan kehitys on ollut päinvastainen. Mallin myynti kutistui tämän vuoden tammikuussa 2,8 prosenttia vuoden takaa, mutta sen hylkäysprosentti ensikatsastuksissa putosi viime vuonna 3,4:ään edellisvuoden hurjasta 6,2:sta. Hylkäysvikoja paljastui eniten etuakselistosta.

Ensikatsastettujen C-Mersujen matkamittarilukemien mediaani oli viime vuonna 55 000 kilometriä. Edellisenä vuonna se oli ollut 58 000 kilometriä.

Kolmannella keskikokoisella saksalaispremiumilla, BMW:n 3-sarjalla menee tasaisimmin. Uuden version lanseeranneen mallin myynti pomppasi viime kuussa 89 prosenttia vuoden takaa, ja tuore katsastustilastokin on siedettävää luettavaa.

Bemarin kolmossarjan hylkäysprosentti ensikatsastuksissa oli viime vuonna edelleen maltilliset 3,2. Edellisenä vuonna se oli suorastaan erinomainen eli 1,8.

Lue myös:

    Uusimmat