Suorastaan absurdia: hiihtäjä painoi heti MM-mitalille ja kotimatka häämöttää

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ei usko Harald Östberg Amundsenin MM-hopeankaan 15 kilometrin hiihdosta riittävän paikkaan Norjan viestinelikossa, vaan povaa, että edessä on kotimatka.

Norjalaisten näytös keskiviikon 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa Planican MM-kisoissa oli raakaa luokkaa. Norjalaiset valloittivat ensimmäiset neljä sijaa järjestyksessä Simen Hegstad Krüger, Harald Östberg Amundsen, Hans Christer Holund ja Johannes Hösflot Kläbo. Ainoa "kauneusvirhe" tuli, kun Ruotsin William Poromaa ylsi viidenneksi ja päihitti seuraavaksi sijoittuneen, kisan huonoimman norjalaisen Sjur Röthen 3,9 sekunnilla.

Norjrlaiset olivat aiemmin näissä kisoissa neloisvoittoa jo 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa nelikolla Krüger, Kläbo, Röthe ja Pål Golberg. Perinteisen sprintin kulta ja hopea menivät Norjaan Kläbolle ja Golbergille, ja kyseinen kaksikko toi Norjalle parisprinttikultaa.

– Norjan miesten ylivoima on tällä hetkellä posketonta, Jari Isometsä kiteyttää.

Joidenkin silmin se voi viedä jo mielenkiinnon miesten maastohiihtokilpailuista.

– Viime vuosina on ollut se tilanne, että norjalaisia on pystyneet haastamaan venäläiset ja Iivo (Niskanen). Nyt meillä ei ole venäläisiä eikä ole ollut huippukuntoista Iivoakaan tällä kaudella. Toiminta on ollut tämän näköistä. Norja vie ja muut vikisevät oikein isosti.

Reservissä on vieläpä lisää hirmuhiihtäjiä, joista monet maat voivat vain haaveilla.

– Viime vuonna hyvin kuvaavaa oli, että Holmenkollenin viisikymppiä voitti kaveri, joka ei ollut olympiajoukkueessa, Isometsä viittaa Martin Löwström Nyengetiin.

Hopealle ja pihalle

MTV:n kisatiimi linjasi Suomen joukkueet maastohiihdon MM-viesteihin: "Pakkohan hänet on valita" 3:06
MTV:n kisatiimi linjasi Suomen joukkueet maastohiihdon MM-viesteihin: "Pakkohan hänet on valita."

Peli on norjalaisittain myös raakaa. Maailmanluokan suoritukset, joilla kelpaisi monessa kovassakin hiihtomaassa mehustella, eivät riitä välttämättä Norjassa maajoukkue-edustuksiin.

Harald Östberg Amundsenin, 24, arvokisarekordi miesten tasolla on toistaiseksi tämä: kaksi lähtöä, kaksi mitalia. Oberstdorfissa 2021 hän sivakoi miesten MM-debyytissään 15 kilometrin vapaan kisassa kolmanneksi ja tänään Planicassa samalla MM-matkalla tuli uran toinen arvokisastartti, jossa mies sijoittui toiseksi. Kultakaan ei ollut kaukana: kisansa avannut Amundsen tuli loppukilometrit(kin) lujaa ja kiristi maaliin vain 5,3 sekuntia voittaja Krügeriä hitaampana.

– Hän hävisi viidellä sekunnilla maailmanmestaruuden ja hänellä on todennäköisesti kotiinlähtö edessä. Hän ei mahdu viestiporukkaan eikä viidellekympille, Isometsä pui erikoisuutta.

Siis MM-hopea ei riittäne perjantain viestinelikkoon.

"Suomessa ei viittätoistakaan vastaavaa"

Isometsä ottaa kiinni Norjan hiihtomaajoukkueen entisen päävalmentajan Tor Arne Hetlandin Ylelle antamaan haastatteluun. Hetland arvioi, että Norjalla on 150 mieshiihtäjää, jotka panostavat lajiin sataprosenttisesti, täysipäiväisesti, tekemättä siis muuta työtä.

– Kilpailu on kova, ja tuollaisesta määrästä alkaa väkisin löytyä huippuja. Ei meillä Suomessa ole viittätoistakaan vastaavaa, Isometsä sanoo.

– Voi sanoa, että eihän tuosta kukaan tykkää, mutta ei tuolle mitään voi. Tämä on lajin kannalta vähän surullistakin. Ei se ole kuitenkaan norjalaisten vika millään tavalla. Heillä on vain niin kova joukkue ja kova kilpailu.

Isometsä ei silti usko, että kisojen päätösmatkalla, 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa, Norjan miehet juhlisivat sunnuntaina kolmoisvoittoa.

Iivo Niskasella on matkalla täydet mitalimahdollisuudet, ja Ruotsin William Poromaakin on osoittanut olevansa tykissä lyönnissä. Poromaa oli tänään mainitusti paras Norjan ulkopuolisesta maailmasta viidennellä sijallaan.

– Hän on vieläpä selkeästi parempi perinteisellä ja oli yhdistelmäkisassakin viides. Hän on (normaalimatkoilla) paras ei-norjalainen koko ajan ja hän on osoittanut olevansa erittäin suuri mitalisuosikki viidellekympille.

Perttu Hyvärinen pettyi 13. sijaansa: "Ei herätä minkäänlaisia tuntemuksia tällainen päivä" 2:11
Perttu Hyvärinen pettyi 13. sijaansa: "Ei herätä minkäänlaisia tuntemuksia tällainen päivä."

Niko Anttolalta upea esitys aikuisten arvokisadebyytissään: "Pystyin hiihtämään omalla tasolla, olen tyytyväinen" 1:04
Niko Anttolalta upea esitys aikuisten arvokisadebyytissään – kuuntele tästä hänen kilpailun jälkeiset kommenttinsa.

Remi Lindholm pettyi päämatkallaan: "Evellä nyt lupa v******a mulle" 1:38
Remi Lindholm pettyi päämatkallaan: "Evellä nyt lupa v******a mulle."

MM-hiihtoihin hälytetty Markus Vuorela heitti vitsiksi: "Kärki meni kovaa, minä en" 0:48
MM-hiihtoihin hälytetty Markus Vuorela heitti vitsiksi: "Kärki meni kovaa, minä en."

Lue myös:

    Uusimmat