Hallitus julkisti exit-strategiansa – kesän tavoite: Lapset kesäleireille ja juhannus mökillä

Suomi purkamassa rajoituksia jo huhtikuusta alkaen – Marin:"Meidän on hyväksyttävä se, että tauti on arvaamaton" 5:01
Suomi purkamassa rajoituksia jo huhtikuusta alkaen – Marin: "Meidän on hyväksyttävä se, että tauti on arvaamaton".

Hallitus kertoo tänään kello 9.30 tiedotustilaisuudessaan niin sanotun exit-strategian sisällöstä. Siinä esitellään koronarajoitusten purkamista ja niiden aikatauluja. MTV Uutiset näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä ja seuraa sitä tässä jutussa.

Strategiasta on vuotanut jo julkisuuteen alustavia tietoja. Niiden mukaan Suomea avattaisiin mahdollisesti jo huhtikuun puolella.

Suunnitelman virallisen esittelyn jälkeen se lähetään lausunto- ja kommentointikierrokselle.

MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuuden antia tässä jutussa.

10.20: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

10.17: Marin: Pääkaupunkiseudulla on suunniteltu mallia, jossa vuorottelemalla eri ryhmiä voisi osallistua opetukseen. "Mielestäni se kuulostaa järkevältä lähestymistavalta".

10.15: Marin: Keskeistä on, että maskia pidetään vapaaehtoisesti ja vältetään sosiaalisia kontakteja. 

10.14: Marin: "Vetoan vahvasti kansalaisiin, että huhti- ja toukokuussa ei järjestettäisi yksityisiä tilaisuuksia. Vältetään, eikä osallistuta. Se on olennainen asia, että voimme saada tautitilanteen hyväksi. Nyt ei pidä näitä tilaisuuksia järjestää". 

10.12: Varhila: Jos rokotteita saadaan suunnitellusti ja Astra Zenecaa voidaan jossain määrin käyttää, niin 70 prosentin rokotekattavuus "heinä-, elokuun pakkeilla".

10.08: Marin: Valmistelutyö erilaisten yksityistiloissa tapahtuvien sosiaalisten tilaisuuksien rajoittamiseksi valmistellaan. Sen valvontaan liittyy kuitenkin myös merkittäviä haasteita. Maskivelvoitetta "selvitetään ja valmistellaan. Suomalaiset onneksi maskia hyvin laajasti käyttävät".

10.06: Marin: Rajoitustoimien käyttöönottoa että rajoitusten purkamista on suunniteltu yhtä aikaa. "Tilanne on yhä tällä hetkellä vakava ja rajoitustoimia tarvitaan. Peräänkuulutan malttia". Jos rajoituksia puretaan liian aikaisin tai niitä ei noudateta, niin tautitilanne voi helposti pahentua. "Voimme kaikki vaikuttaa siihen, millaiseksi kesä muodostuu". 

10.04: STM:n Kansliapäällikkö Kirsi Varhila: "Toivoisimme EU:lle yhtäläistä ikärajaa Astra Zenecalle". Suomessa kyseistä rokotetta ei anneta alle 65-vuotialle. "Jos ikäraja on melko ylhäällä, niin se tarkoittaa myös sitä, että rokotekattavuus hidastuu".

10.02: Marin: Hallituksen lähtökohta on, että kun toimintaa avataan, ne olisivat kaikille kansalaisille avoimia, ei vain heille, jotka ovat saaneet rokotuksen.

10.01: Marin: Opposition kanssa keskusteltiin eilen. Konkreettisia puheenvuoroja exit-strategiasta ei juuri käyty, vaan keskustelu keskittyi tautitilanteeseen.

10.00: Marin: "Meidän on hyväksyttävä se, että tauti on arvaamaton". Marin painottaa malttia. "Mennään yhdessä kohti parempaa tautitilannetta".

9.59: Marin: Tilannetta tullaan seuraamaan jatkuvasti. Päämittareita on kolme. Tautitilanne, rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu. 

9.58: Marin: Sisätiloista avataan ensimmäisinä sellaisia tiloja, joissa kontakteja on vähemmän.

9.57: Seuraavaksi median kysymyksiä.

9.55: Haapajärvi: Elinkeinoelämän jälleenrakennussuunnitelman aika on myöhemmin. Nykyisiä tukitoimia jatketaan ja tulevassa kehysriihessä on luvassa lisää päätöksiä.

9.54: Haapajärvi: On oletettavaa, että tauti saattaa liikkua ensi talvena nuorison keskuudessa, jota ei ole vielä rokotettu.

9.51: Haapajärvi: Muuntovirokset voivat hyvinkin nopeasti heikentää tautilannetta.

9.50: Haapajärvi: Ei ole vain yhtä mittaria, jota tautitilanteesta seurataan, vaan ajatuksena on katsoa kokonaistilannetta.

9.48: Haapajärvi: Valtakunnalliset maski- ja etätyösuositukset saatetaan ottaa käyttöön vielä kesälomienkin jälkeen. 

9.47: Haapajärvi: Purkamisen lähtökohdat: Lapset ja nuoret tulevat ensin, mutta myös he, jotka ovat kärsineet eniten. Ulkona tapahtuva toiminta mahdollistetaan ensin. 

9.45: Haapajärvi: Muistio exit-strategiasta ei ole sitova, vaan "ohjaava asiakirja".

9.42: Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi: "Suunnitelman tarkoitus on luoda ennakokoitavuutta yhteiskuntaan ja antaa myös toivoa, että rokotekattavuuden kasvaessa voimme toivoa normaalimpia ja parempia aikoja".

9.40: Marin: Arvio on, että heinä-elokuussa työikäinen väestö on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Marin korostaa, että suunnitelmassa on vielä epävarmuuksia.

9.39Marin: Kesäkuussa mahdolliseksi voivat tulla kokoontumisrajoitusten ja ravintolarajoitusten lieventäminen, aikuisten ryhmäharrastusten avaaminen ja yleisötilaisuuksien mahdollistaminen osallistumisrajoituksin. Heinä- ja elokuussa voitaisiin poistaa kokoontumis- ja yleisörajoituksia. 

9.38: Marin: Lapset ja nuoret periaatetta noudatettaisiin. Aikataulullisesti lähdetään siitä, että huhtikuussa päättyvät poikkeusolot. Ravintolat auki tiukoin rajoituksin. Lähiopetukseen voitaisiin siirtyä. Toukokuussa palattaisiin alueellisiin toimiin: lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta alkaisi jälleen. Lisäksi esimerkiksi museot avattaisiin. 

Rajojen terveysturvallisuus on "osanamme vielä pitkään". Rokotetodistus tulee osaksi matkustusta. 

9.37: Marin: Suunnitelmia päivitetään tautitilanteen mukaan. Jos tilanne paranee, voidaan rajoituksia purkaa nopeammin. Jos tautitilanne heikkenee, niin rajoituksia puretaan hitaammin. Niitä voidaan myös ottaa käyttöön uudelleen.

9.36: Pääministeri Sanna Marin: Tänä perjantaina alkaa viikon mittainen kommenttikierros niin sanotusta exit-strategiasta. Tavoite on luoda näkymä kansalaisille ja yritykselle. "Vaikka suunnittelemma jo yhteiskunnan avaamista on tilanne yhä vakava. On jokaisesta meistä kiinni, millainen kesästä muodostuu". Kesä voi olla jo "huomattavasti normaalimpi", Marin sanoo. 

Tavoite on, että kun koulutyö päättyy, niin kesäleireille päästään, mökkijuhannusta voi suunnitella, ravintolassa- ja yleisötilaisuuksissa käydä terveysturvallisesti ja ystäviä tavata huoletta.

9.31: Tiedotustilaisuus alkaa. 

9.30: Tiedotustilaisuus on alkamassa hetkenä minä hyvänsä.


Lue myös:

    Uusimmat