Marin: Hallitus luopuu poikkeusoloista mahdollisesti ensi viikolla – Näin hallitus kertoi exit-suunnitelmastaan, lue hetki hetkeltä

Hallitus paljastaa keskiviikkoaamuna kello 9.00 strategiansa koronavirusepidemiasta nousemiseksi. MTV Uutiset lähettää tilaisuuden suorana.

Sanna Marininhallitus on käsitellyt tiistaina illalla koronatilannetta ja lausunto- ja kommenttikierroksen perusteella päivitettyä exit-suunnitelmaa. Hallitus kertoo tiedottavansa asiasta keskiviikkoaamuna Valtioneuvoston linnassa.

Tilaisuuteen osallistuvat pääministeri Sanna Marin, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo sekä opetusministeri Jussi Saramo.

Ennen kokousta Marin kertoi muutoksia olevan tulossa aiempaan esitykseen verrattuna ainakin tapahtuma- ja kulttuurialaa koskevaan kokonaisuuteen.

12:06

Hallituksen puolitoista viikkoa sitten esittelemä exit-hahmotelma ulottuu elokuuhun asti. Koronarajoituksia aiotaan purkaa asteittain.

Rajoitusten purkuun vaikuttaa ennen kaikkea se, miten ihmiset noudattavat varovaisuutta, painotti Marin.

9.38 Hallituksen tiedotustilaisuus päättyy! Kiitos seurasta!

9.36 Millaisia keskusteluja on käyty Viron ja Ruotsin kanssa rajatilanteesta?

Ohisalo: Keskustelemme naapureidemme kanssa koko ajan. Tilanne Ruotsissa ja Virossa on kovin erilainen kuin meillä. Meillä on suunnitelma, mutta toteutus riippuu paljon tautitilanteesta.

9.34 Mikä on hallituksen viesti liikuntayrittäjille? 

Saarikko: Hallituksen suunnitelma on tuki niille päätöksille, mitä aluehallintovirastot tekevät. Päätös on kuitenkin aluehallintoviranomaisten käsissä.

9.30 Onko matkailu Eurooppaan mahdollista?

Marin: Tautitilanne on Euroopassa tällä hetkellä huononemaan päin. Juuri nyt Eurooppaan tai muualle maailmaan ei kannata tehdä. Teemme töitä, että tautitilanne helpottaisi, mutta nyt kannattaa suosia kotimaan matkailua.

Ohisalo: Suomalaiset ovat löytäneet kotimaastaan upeita kohteita, ja toivon, että kotimaan kohteita suosittaisiin. Suomen rajojen läheisyydestä löytyy kohteita, joissa koronatilanne on paha. Ei tarvitse katsoa kuin Viroon ja Venäjälle.

9.28 Ovatko isot festivaalit mahdollisia loppukesästä?

Saarikko: Nykyisen tiedon valossa on mahdollista, että loppukesästä meillä on isompia tapahtumia. Se kuitenkin edellyttää, että tapahtumajärjestelyt huolehditaan hallituksen suuntaviivojen mukaan terveysturvallisesti.

9.26 Milloin poikkeusolot päättyvät?

Marin: Asiasta päätetään ensi viikolla.

9:25 Median kysymykset alkavat. 

9.24 Henriksson: On tärkeää noudattaa suosituksia. 

9.20 Henriksson: Aikuisten osalta ulkona tapahtuva ryhmäharrastustoiminta alkaa touko–kesäkuussa. Sisällä tapahtuva ryhmäharrastustoiminta avautuu aikaisintaan elokuussa. 

9.17 Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rk.) sanoo, että tarkoituksena on aloittaa rajoitusten purku lapsista ja nuorista. Ennen kaikkea lasten ja nuoren harrastaminen on tärkeä saada käyntiin. 

9.16 Saramo: Kouluissa silti hyvä olla varovainen.

9.14 Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoo, että hallitus ei enää toteutu valtakunnallisia koulusulkuja. Ensisijainen keino on lähiopetus. 

9.13 Kun matkailua kolmansiin maihin avataan, ensisijaisia ovat työmatkaliikenne ja matkaaminen perhesyiden vuoksi. Suomi aikoo avata matkailua ensin niihin maihin, joissa koronatilanne on hyvä.

9.13 Ohisalo: Kun rajaliikennettä on rajoitettu, se on aiheuttanut monelle kohtuuttomia tilanteita arkeen. Kun rokote- ja tautitilanne paranee, voidaan rajoja avata. Sisärajaliikenne aukeaa touko–kesäkuussa. Sisärajaliikenne voidaan avata kokonaan, kun rokotekattavuus on hyvä ja epidemiatilanne Euroopassa mahdollistaa sen.

– Myös tänä kesänä kannattaa suunnata matkailu kotimaahan.

9.11. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää hyvänä, että lapset ja nuoret ovat päässeet kouluun. Pian he pääsevät myös harrastuksiin. 

9.10 Saarikko sanoo, että tavoitteena on, että sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvia enintään 50 hengen tilaisuuksia saa järjestää mahdollisimman pian. 

9.09 Saarikko: Hallitukselle on tullut paljon kysymyksiä turvaväleistä. Kahden metrin turvavälivelvoitteesta luovutaan ulkona tapahtuvista tilaisuuksista kesäkuussa. Sisätiloissa turvavälivaade pysyy. Ehtona on, että asia hyväksytään eduskunnassa.

9.04 Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) lupaa, että  tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan. Saarikko esittää, että tämän päivän kehysriihen yhteydessä sovitaan tukipaketista tapahtuma-alalle.

9.03 Marin: Rajoituksia arvioidaan epidemiatilanteen mukaan kahden viikon välein.

9.02 Pääministeri Sanna Marin (sd.) aloittaa tilaisuuden. Hallitus on päivittänyt exit-suunnitelmaansa kuulemisten pohjalta. Eniten kommentoitiin rajoitusten purkamista ja kriisin hallitsemista. Myös kulttuuri- ja tapahtuma-ala nousivat usein esiin. 

9.00 Tervetuloa mukaan MTV Uutisten liveseurantaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja