Järjestön karu arvio hallituksen aikeista: "Köyhyys lisääntyy, pienituloisia tulee 40 000 lisää"

Järjestö kritisoi hallituksen budjettiriiheä – "Pienituloisia tulee 40 000 lisää" 2:13
Järjestö uskoo pienituloisten määrän kasvavan 40 000:lla.

Hallitus päättää tiistain ja keskiviikon budjettiriihessä muun muassa sosiaaliturvan leikkauksista. Sosiaali- ja terveysalan asiantuntijajärjestö Soste arvioi pienituloisten määrän kasvavan noin 40 000:lla leikkausten takia.

Hallituksen budjettiriihessä on tiistaina ja keskiviikkona esillä myös kipeitä muutoksia, kun sosiaaliturva on yhtenä leikkauskohteena.

Hallitus aikoo heikentää muun muassa asumistukea ja työttömyysturvaa sekä jäädyttää joidenkin etuuksien tason siten, etteivät ne nouse. Kyseinen indeksijäädytys ei koske esimerkiksi toimeentulotukea tai eläkkeitä.

Soste- järjestö on laskenut, että toteutumassa olevien leikkausten takia pienituloisten määrä kasvaa eli suomalaisista entistä suurempi osa joutuu tulemaan toimeen alle 60 prosentilla väestön keskimääräisestä tulotasosta.

– Köyhyys lisääntyy. Pienituloisia tulee 40 000 lisää, joista 12 700 on lapsia. Toimeentulotuen saajien määrä tulee kasvamaan noin 47 000:lla, kertoo Soste ry:n erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Sosten laskelmissa on huomioitu hallitusohjelmassa linjatut indeksijäädytykset, työttömyysturvan porrastus, työttömyysturvan suojaosan ja lapsikorotusten poisto, suurin osa asumistuen leikkauksista sekä lapsilisien korotukset.

– Näiden lisäksi sosiaaliturvaan on tulossa myös muita leikkauksia, jotka heikentävät pienituloisten toimeentuloa ja lisäävät köyhyyttä entisestään. Tällaisia leikkauksia ovat esimerkiksi työttömyysturvan omavastuuajan ja työssäoloehdon pidennys, toimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen tiukennus sekä asumistuen varallisuusraja ja omistusasujien rajaaminen tuen ulkopuolelle, Soste luettelee.

Pitäisikö lykätä?

Heikentyvä taloustilanne on herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö leikkauksia lykätä tai pienentää, jos esimerkiksi avointen työpaikkojen määrä vähenee.

Hallitus aikoo pitää aiemmin päättämästään aikataulusta kiinni. Taantuman uskotaan jäävän lyhyeksi ja Suomen talous voi olla ensi vuonna varovaisessa kasvussa.

Ainakin elinkeinoelämä haluaa hallituksen pitävän kiinni suunnitelmistaan, kun julkinen talous on pahoin velkaantunut.

– Kyllä meillä tämä lyhyen aikavälin suhdannetilanne näyttää haastavalta ennen kaikkea rakennusalan takia. Jos mietitään työllisyystoimia, niin niillä pyritään Suomen tilannetta pidemmällä aikavälillä auttamaan, eikä niitä pidä katsoa niin paljon tämä suhdannetilanne mielessä, Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimuksesta vastaava johtaja Sami Pakarinen pohtii.

Hallituksen budjettiriihessä valmistellaan pientä tukea rakennusalalle ja myös maakuntalentojen tuet ovat puntarissa.

Hallituspuolueiden kesken ei pitäisi olla riitoja, joten myös kipeiden leikkauspäätösten pitäisi valmistua riihessä joutuisasti.

Soste ry:n asiantuntija on huolissaan erityisesti lasten puolesta ja varoittaa, että leikkaukset voivat lisätä myöhemmin kustannuksia.

– Inhimillisten vaikutusten lisäksi se (leikkaaminen) vaikuttaa julkiseen talouteen pidemmällä aikavälillä. Tiedetään esimeriksi tutkimuksesta, että terveydenhuollon ja lastensuojelun menot kasvaa, kun perheitä siirtyy lisää toimeentulotuelle, erityisasiantuntija Järvinen toteaa.

Sosiaaliturvan leikkauksista osa on toteutumassa ensi vuoden alussa ja osa myöhemmin ensi syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat