Nyt puhuu Krista Kiuru: ei suostu syntipukiksi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) myöntää, että valiokunnassa on huudeltu ja käytyä vilkasta keskustelua. Kiuru korostaa, että ei enää suostu siihen, että häntä pidetään taas valiokunnan työn hidastajana.

Keskustan kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Hilkka Kemppi on täysin kypsä valiokunnan ilmapiiriin. Puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) ja varapuheenjohtajan Mia Laihon (kok.) välit ovat niin huonot, että se jo vaikuttaa valiokunnan työntekoon. 

– En ole kyllä tällaista valiokuntatyöskentelyä ennen nähnyt aikaisemmin. Ei kunnioiteta toisia, puhutaan päälle ja äänestetään pieniä yksityiskohtiakin, niin se on aika ennen kuulumatonta, sanoi Kemppi MTV Uutisille. 

Kuka puhuu päälle, eikä kunnioita?
– Ihan kaikki valiokunnan jäsenet. Toivoisin, että käydään ihan kunnon keskustelua, että miten voidaan jatkaa työskentelyä.  

Kempin mukaan valiokunnan toimintakyky on vaarassa ja hän epäilee, että jäsenet ja valiokuntaneuvokset eivät jaksa työskennellä vielä yli kolme vuotta tässä ilmapiirissä.

–Puheenjohtajiston pitää istua alas ja käsitellä heidän yhteistyönsä. Varapuheenjohtajan ja puheenjohtajan rooli on varsin merkittävä sille, että saadaan asiat vietyä eteenpäin, sanoi Kemppi MTV Uutisille.

Tänään uusi riita

Uusin riita sosiaali- ja terveysvaliokunnassa koskee asumistukea, indeksien jäädyttämistä ja työttömyysturvaa koskevaa kolmen mietinnön aikataulua. 

Valiokuntaneuvokset olisivat halunneet kirjoittaa kaikki kolme mietintöä valmiiksi torstai-iltana huomisen perjantain kokoukseen. Tämä ei käynyt kokoomukselle, ja varapuheenjohtaja Mia Laihonjohdolla paikalla olevat hallituspuolueiden edustajat äänestivät valiokuntaneuvosten pyyntöä vastaan. 

– Valiokuntaneuvosten tahtoa pitäisi kunnioittaa, on ennenkuulumatonta, että kävellään heidän yli tällä tavalla, totesi Kemppi.

Sote-valiokunta kokoontuu siis seuraavan kerran jo tänään torstaina kello 19 käsittelemään asumistukea koskevaa mietintöä. Indeksin jäädyttämistä ja työttömyysturvaa koskevat mietinnöt valiokunta käsittelee tiistaihin mennessä, jotta ne saadaan aikataulussa saliin. 

Sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihon mukaan hallituspuolueet eivät ole toimineet poikkeuksellisella tavalla, vaikka eivät halunneet noudattaa valiokuntaneuvosten tahtoa.

– Me olemme tehneet valiokunnassa tämän päätöksen. Ei tässä olla tehty vastoin valiokuntaneuvosten tahtoa. Olen itsekin ollut neuvottelemassa valiokuntaneuvosten kanssa eilen, perusteli Laiho.

Laiho yhtyy kritiikkiin valiokunnan huonosta ilmapiiristä. Hänen mukaansa sote-valiokunnan venähtäneet kokoukset sekoittavat muiden valiokuntien kokousaikatauluja. 

– Toivon, että jokainen katsoo peiliin ja miettii omia työskentelytapojaan ja käydään ryhmissä keskusteluja siitä, että kun toimitaan puheenjohtajina ja varapuheenjohtajin valiokunnissa, noudatetaan sovittuja pelisääntöjä, Laiho sanoi.

Valiokunnassa on huudeltu

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru myöntää, että valiokunnassa on huudeltu ja käytyä vilkasta keskustelua. 

– Olen joutunut huomauttamaan edustajia useasti asiallisesta käyttäytymisestä kansanedustajana valiokunnan kokouksessa. Meillä on ollut huutoa ja muistaakseni toimittajatkin perjantaina kuulivat, kuinka valiokunnan kokouksessa eräs kansanedustaja huutaa, kertoi Kiuru.

– Me olemme joutuneet näihin käyttäytymishäiriöihin puuttumaan. Olen huomauttanut työjärjestyksen mukaisesti kaikista näistä ylilyönneistä, joita meillä on.

Kiuru korosti, ettei hän enää suostu siihen, että häntä pidetään valiokunnan hidastajana. Tämän maineen Kiuru sai Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana kun hän johti sosiaali- ja terveysvaliokuntaa ja hallituspuolueiden mukaan jarrutti sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoa.

Kiuru omasta puolestaan ihmettelee nykyisten hallituspuolueiden toimintaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tällä viikolla hallituspuolueet ehdottivat muutoksia valmistavan keskustelun jälkeen, ja se johti aikataulumuutoksiin.

– Pidän tällaista työskentelytapaa, jossa taktisesti vaarannetaan valiokunnan aikataulut hallituksen kireämmillä esityksillä tilanteessa, jossa pohja on laadittu juuri edeltävässä kokouksessa esitetyn hallituksen toivelistan mukaan. Sehän johtaa sitten siihen, että menetetään yli kaksi päivää, sanoi Kiuru.

Kiuru painottaa, että hän kestää hyvin että asiat riitelevät, mutta nyt ei ole enää kyse siitä. 

– Nyt toivon, että ne kaikki äännähdykset, jotka tulevat, kääntyvät myöskin katsomaan omaa toimintaansa peiliin. Omalta osaltani totean että vien asiat jämäkästi eteenpäin.

– Mutta olen huolissani siitä, että osalla ihmisiä on sen verran vauhtia ja temperamenttia mukana näissä asioissa, että olisi aika rauhoittua. Itse yritän olla hyvin vakavalla ja myöskin hyvin rauhallisella mielellä. Me olemme nähneet tässä valiokunnassa enemmän kuin itse olen nähnyt 16 vuoden aikana.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan täytyy saada budjettilakeihin liittyvät mietintönsä valmiiksi viimeistään ensi tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat