Riitainen asumistuen heikennyksiä koskeva mietintö saatiin valmiiksi – Li Andersson: "Farssi"

Kahden muun sosiaaliturvan leikkauksia koskevan mietinnön on määrä valmistua tiistaina.

Eduskunnan riitainen sosiaali- ja terveysvaliokunta sai perjantaina valmiiksi asumistuen heikennyksiä koskevan mietintönsä. Alun perin valiokunnan oli määrä saada perjantaina valmiiksi myös kaksi muuta sosiaaliturvan leikkauksia koskevaa mietintöään, mutta niiden valmistuminen lykkääntyi työn hitaan etenemisen vuoksi tiistaille.

Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan hallituksen esityksen pykäliin ei tullut muutoksia. Mietintöön jätettiin Kiurun mukaan kaksi vastalausetta, joista toisen jättivät SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ja toisen keskusta.

Kiurun mukaan valiokunta kokoontuu käsittelemään kahta muuta mietintöään poikkeuksellisesti myös tulevana maanantaina, jotta ne varmasti valmistuisivat tiistaiksi. Normaalisti eduskunnan valiokunnat eivät kokoonnu maanantaisin, jotka on perinteisesti varattu kansanedustajien muille menoille.

–  Me emme voi riskeerata sitä, että me emme saa näitä asioita käsiteltyä, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sote-valiokunnan riitaisuus on saanut runsaasti julkisuutta osakseen, kun valiokunnan kokouksia on luonnehdittu jopa kaoottisiksi. Kiurun mukaan tunnelma ei ollut perjantainakaan valiokunnassa hyvä. Hänen mukaansa mietinnön käsittelyä viivytti hallituspuolueiden tekemien muutosesitysten käsittely.

–  Se tuli yllätyksenä, että näitä mietintöpohjia on laitettu niin kovasti uusiksi. Se on vienyt tässä tuntikausia aikaa. Se totta kai hermostuttaa, Kiuru sanoi.

"Välttämätöntä saada tiistaina valmiiksi"

Valiokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon (kok.) mukaan hallituspuolueet ovat toimineet valiokunnassa normaalisti.

–  On ihan normaalia, että mietintö käsitellään huolellisesti ja käydään tarkkaan läpi ja tarvittaessa täsmennetään ja tehdään muutoksia jos on tarvetta, Laiho sanoi toimittajille.

Laihon mukaan on välttämätöntä saada kaksi jäljellä olevaa mietintöä valmiiksi viimeistään tiistaina, sillä jos näin ei tapahdu, koko eduskunnan aikataulut menevät loppuvuoden osalta uusiksi.

Laiho luonnehtii kuluneita viikkoja raskaiksi, kun valiokunnassa on tehty pitkiä työpäiviä.

–  Työskentely ei ole ollut niin sujuvaa ja hyvää kuin olisi odottanut, ei eduskunnan normaalien työtapojen mukaista. Toivotaan, että tämä tästä paranee, Laiho sanoi.

Andersson: Valiokuntatyöstä tuli farssi

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi tiedotteessaan hallituspuolueiden toimintaa valiokunnassa. Hänen mukaansa hallituspuolueiden edustajat pyrkivät siivoamaan kaiken hallituksen kannalta kiusallisen asiantuntijatiedon pois valiokunnan mietinnöstä ja toisaalta sisällyttämään sinne omia tutkimustiedon kanssa ristiriidassa olevia näkemyksiään.

–  Hallituspuolueet tekivät valiokuntatyöstä farssin. He ovat pyrkineet kirjoittamaan uusiksi valiokunnan virkahenkilöiden tuottamat tekstit ja poistamaan sieltä vaikutusarvioita esimerkiksi siitä, kuinka paljon lapsiperheköyhyys tulee lisääntymään. Jopa asumistuen enimmäismuutoksien määrää kuvaava kappale päädyttiin poistamaan, ja lisäksi kuvitteellisia työllisyysvaikutuksia yritettiin sisällyttää mietintöön, Andersson sanoo tiedotteessaan.

Andersson pitää hallituksen esittämiä asumistukileikkauksia tuhoisina koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

–  Kohtuuttomat asumistukileikkaukset vievät satoja euroja kuukaudessa monien ihmisten ja perheiden ennestään niukasta toimeentulosta. Yli kolmasosa asumistukea saavista työntekijöistä tulee menettämään tuen kokonaan. Asiantuntijat arvioivat tämän sekä lisäävän rajusti köyhyyttä.

"Tunnelma äärettömän tulehtunut"

SDP:n kansanedustaja ja valiokunnan jäsen Ville Merinen on kuvannut Instagramissa tilannetta ja toivoo muutosta parempaan.

–  Tunnelma sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on äärettömän tulehtunut. En ole koskaan kokenut tällaista missään elämässäni. Käsitellään poliittisesti todella merkittäviä asioita, joilla on vaikutuksia satojen tuhansien ihmisten elämiin. Mutta se ei saisi mennä tähän. Tunnelma kuluttaa edustajat ja virkamiehet, ja keskittyminen tärkeimpään, siihen asiaan, heikkenee jatkuvasti.

Lue myös:

    Uusimmat