Petteri Orpo: Kehitysapuleikkaukset edelleen päättämättä: "Kun leikkauksia tehdään, niin tehdään ne oikealla tavalla ja fiksusti"

Petteri Orpo: Kehitysapuleikkaukset edelleen päättämättä: "Kun leikkauksia tehdään, niin tehdään ne oikealla tavalla ja fiksusti" 4:07
Petteri Orpo kertoi viimeisimmän tiedon hallitusneuvotteluista perjantaina iltapäivällä.

On realistista, että hallitusohjelma valmistuu ensi viikon loppupuolella, sanoo hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän kommentoi neuvottelujen edistymistä Säätytalolla.

Orpon mukaan valmistuminen edellyttää puolueilta tahtotilaa ja kykyä tehdä ratkaisuja.

– Papereita valmistuu ja tiettyjä asioita on vielä ratkottavana. Niiden määrä on vähäisempi, mutta olen varma, että ne kaikki ovat ratkaistavissa, jos halua vaan löytyy.

Esimerkiksi kehitysapuleikkaukset ovat vielä kesken. 

– Ne ovat heti ensi viikolla alussa ratkottavien listalla. Se miksi tämä on ottanut aikaa, on se, että niistä on erilaisia näkemyksiä ja toinen syy on, että halusin, että perusteellisesti puretaan, mitä kehitysyhteistyö pitää sisällään.

Petteri Orpon mukaan hän haluaa täyden varmuuden, että Suomi pystyy pitämään kiinni maailmalle antamistaan sitoumuksista.

– Kun leikkauksia tehdään, niin tehdään ne oikealla tavalla ja fiksusti. Kun on olemassa paras mahdollinen tieto siitä, mitä on mahdollista saada, niin päätöksenteon perusteet ovat olemassa ja asia vaatii vain päätöksen.

Isoista asioista kesken on myös sote, jossa neuvottelijat joutuvat pohtimaan muun muassa hoitotakuuta ja hoitajamitoituksia.

– Suurin haaste alusta saakka hoitajamitoitukselle ympärivuorokautiseen hoivaan on ollut, ettei hoitajia ole.

Talouspöydässä puolestaan yritetään löytää yhä ratkaisua polttoaineen jakeluvelvoitteeseen.

Näin tilannetta kommentoitiin aamulla

Työllisyyspöydässä on päästy koko lailla finaaliin, kertoi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah Säätytalolla perjantaina aamulla.

Hänen mukaansa samassa yhteydessä käsiteltiin myös sosiaaliturvauudistusta.

Essayahin mukaan myöskin sote-pöydässä on edetty.

Hän sanoo, että tänään moni ryhmä on päättänyt pitää etäkokouksia.

Kansanedustaja Anders Adlercreutz (rkp.) mukaan bensan hinnasta ei ole vielä päästy sopuun. Ilmasto- ja työllisyystoimista on päästy sopuun. Neuvottelut talous-pöydässä jatkuvat vielä.

RKP:n puoluekokous pidetään viikonloppuna.

– Olisi hyvä, jos jotkut asiat etenesivät ennen sitä, Adlercreutz toteaa.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kertoi torstaina toivovansa, että neuvotteluissa ”kaikki olisi valmista” ensi viikon alkupuolella. Puheenjohtajapöydässä hyväksyttiin torstaina muun muassa kunta- ja aluehallintolinjaukset.

– Juuri sain viestiä, että kolmosreformipöydässä eli työllisyyden kokonaisuudessa alkaa olla valmista, mikä on ollut iso työ. Lopullista sisältöä en ole vielä nähnyt, Orpo sanoi torstaina iltapäivällä.

Orpo ei vielä tiennyt, ovatko työllisyyden kokonaisuuteen löydetyt ratkaisut niitä, jotka valtiovarainministeriön vaikutusarvioiden mukaan vahvistaisivat työllisyyttä vähintään 100 000:lla ihmisellä.

Katso suora lähetys Säätytalolta tämän jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat