Mainos

Suomi yrittää vauhdittaa EU-perustuslakia

Suomi pyrkii saamaan uutta puhtia EU:n perustuslakihankkeeseen jo puheenjohtajuuskaudellaan.

Suomi kartoittaa jäsenmaiden näkemyksiä perustuslaista kahdenvälisissä neuvotteluissa, koska julkiseen keskusteluun Eurooppa ei ole vielä valmis. Alunperin perustuslain piti astua voimaan tänä syksynä.

Suomi on valmis hyväksymään nykyisen lakiversion ja osoittaa sille tukea ratifioimalla paketin ennen joulua. Suomi on näin 16 ja ilmeisesti samalla viimeinen maa, joka tässä vaiheessa näin tekee.

Eurooppa-ministeri Paula Lehtomäen eräs tehtävä on selvittää, miten EU-maat haluavat edetä perustuslain suhteen.

Julkiseen keskusteluun ei olla valmiita ennen kuin Ranskassa on käyty presidentinvaalit ensi keväänä. Lähes puolet jäsenmaista on jo kuultu.

- Toivottavasti siitä tulee vielä perustuslaillinen sopimus. Suomi pyrkii omalla puheenjohtajakaudellaan viemään keskustelua eteenpäin ja pyrimme kartoittamaan mahdollisuuksia edetä sopimuksen kanssa. Perustuslain ratifioineiden maiden sitoutuminen sopimukseen on hyvin voimakasta, Lehtomäki sanoo.

Julkisuudessa useammankin suuren jäsenmaan suunnalta on esitetty, että perustuslaista pitäisi riisua kansalaisten kammoksumat yksityiskohdat jotta se olisi helpompi saada läpi.

Lehtomäen mukaan on vielä liian varhaista sanoa millaiset näkemykset saavat kannatusta. Suomi pyrkii tekemään pohjatyötä Saksan puheenjohtajakaudelle, jotta he voivat esittää julkisen raportin ensi kesänä.

- On aivan selvä asia, että tähän sopimukseen koskeminen on erittäin ongelmallinen asia, Lehtomäki jatkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.