Mainos

Suomi valmis viilaamaan Fingridin omistajuutta EU-lain vuoksi

EU:n energialain mukaan energiaa tuottavat yhtiöt eivät saisi enää omistaa energiaa jakelevia verkkoja. Suomi on valmis hyväksymään, että Fortumin ja Pohjolan Voiman omistusosuus Fingridistä pudotettaisiin hieman alle puoleen.

Hallitus on valmis hyväksymään rajalliset muutokset kantaverkkoyhtiö Fingridin omistukseen osana EU:n energiapakettia. EU-komission esityksen mukaan energiaa tuottavat yhtiöt eivät saisi enää omistaa energiaa jakelevia verkkoja. Tämän tulisi parantaa kilpailua.

Suomelle esitys on ongelma, sillä nykyisin energiayhtiöt Fortum ja Pohjolan Voima omistavat yhteensä hieman yli puolet Fingridistä. Valtio omistaa kymmenesosan ja yksityiset sijoittajat loput.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan Suomi on valmis hyväksymään, että Fortumin ja Pohjolan Voiman omistusosuus pudotettaisiin hieman alle puoleen. Käytännössä valtion tai muiden sijoittajien pitäisi siten ostaa itselleen lisäosuus Fingridistä.

Pekkarisen mukaan pienestä muutoksesta ei olisi kuluttajille sen paremmin haittaa kuin suurta hyötyäkään. Sen sijaan Fortumin ja Pohjolan Voiman ostaminen kokonaan ulos Fingridistä olisi lähes mahdotonta.

EU:n energialain on tarkoitus lisätä kilpailua etenkin Keski-Euroopassa, jossa jättiyhtiöt ovat usein käytännössä monopoliasemassa. Samat yhtiöt hallitsevat usein sekä energian tuotantoa että sen jakeluverkkoa.

Mahdollisen kompromissin löytyminen venyy vähintään ensi vuoden syksyyn, koska sekä Saksa että Ranska vastustavat tiukasti alkuperäistä esitystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.