Mainos

"Suomi tarvitsee pikkuyrityksiä - ei vain Nokia-mammuttia"

Suomen teknologiateollisuudella on hyvät mahdollisuudet uusien "pikkunokioiden" syntymiseen, uskoo Teknologiateollisuus ry:n tietotekniikka-toimialan johtaja Jukka Viitasaari. Viitasaaren mukaan Suomen kokoiselle maalle sopisi paremmin se, että alalla olisi enemmän pieniä yrityksiä kuin yksi mammutti eli Nokia.

– Isojen, kansainvälisten veturiyhtiöiden ympärille kannattaa perustaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka tuottavat erikoisosaamistaan alihankintana isoille yrityksille. Sitä kautta pienet yritykset voivat trimmata oman erikoisosaamisensa maailman huipulle, Viitasaari sanoo.

Erikoisosaamisen top 3

Viitasaaresta suomalaisten korkeaa teknologiaosaamista kannattaisi kohdistaa erityisesti peliteollisuuteen, internetin kautta myytäviin ohjelmistopalveluihin sekä sulautettuihin ohjelmistoihin.

Peliteollisuuden edut ovat lopputuotteen monistettavuus eri alustoille sekä se, että tuote voidaan tehdä missä tahansa. Angry Birdsin kaltaisille menestystarinoille voitaisiin siis hyvinkin saada jatkoa.

– Pelin lopputuote on digitaalisessa muodossa, joten sillä ei ole väliä, missä se tuotetaan. Se voidaan jakaa johtoja pitkin minne tahansa. Toiminnasta alkaa rullata aika hyvät katteet sen jälkeen, kun perusinvestointi on tehty, Viitasaari sanoo.

Teknologia-alan toinen markkinarako piilee Viitasaaren mukaan internetin kautta myytävissä ohjelmistopalveluissa. Enää ohjelmia ei asenneta jokaiseen koneeseen, vaan niitä käytetään internetin selainohjelmien kautta.

– Ohjelmistoja voidaan käyttää mihin tahansa, esimerkiksi taloushallintoon, kirjanpitoon, asiakashallintaan tai asiakaspalautteen keräämiseen.

Kolmantena teknologia-alan mahdollisuutena Viitasaari mainitsee niin sanotut sulautetut ohjelmistot.

– Erilaisissa laitteissa, kuten hisseissä ja liukuportaissa käytetään paljon tällaista laitteisiin sulautettua ohjelmistoteknologiaa. Nokialtakin kenties vapautuvaa osaamista voidaan käyttää erityisesti tällaisten palvelujen kehittämiseen.

Kaikki on mahdollista

Viitasaari ei rajaisi teknologia-alan mahdollisuuksista mitään pois. Hänen mukaansa alalla on ajateltava horisontaalisesti.

– On oltava hyvin avarakatseinen ja poikkitoimialainen. Uusia oivalluksia voi syntyä ihan miltä toimialalta hyvänsä, olipa se sitten energiatehokkuus, ympäristöosaaminen tai funktionaalisten elintarvikkeiden kehittäminen.

Erityisen potentiaalisena hän näkee säähavaintoihin käytettävän teknologiaosaamisen.

– Ilmatieteen osaaminenhan on Suomessa jo nyt maailmanluokkaa.

Viitasaaren mukaan Nokian vaikeudet voidaan kääntää suomalaisten voitoksi, mikäli avautuvat mahdollisuudet käytetään oikein.

– Niin paljon hyvää kuin Nokia on Suomeen tuonutkin, niin onhan se ollut äärimmäisen suuri ja dominoiva yritys maan kokoon nähden. Nyt jos tämän hienon osaamisen pohjalta pystytään jalostamaan monia pikkunokioita, niin se sopii paljon paremmin tämän kokoiseen maahan, Viitasaari toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.