Historiallinen selonteko sai osakseen suurta kansainvälistä huomiota – myös MTV Uutisten politiikan toimittaja huomioitiin Ruotsissa

Pääministeri Sanna Marin tapasi ruotsalaisen kollegansa Magdalena Anderssonin Tukholmassa 6:09
Katso videolta, miten MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg analysoi pääministerien tapaamista suorassa Viiden jälkeen -ohjelmassa

Suomen Nato-keskustelu ja tänään julkaistu historiallinen selonteko saavat huomiota ulkomailla ja kansainvälisissä medioissa. 

Huhtikuun 13. päivä piirtyy Suomen politiikassa historiankirjoihin. Se muistetaan päivänä, jolloin Valtioneuvoston selonteko muuttuneesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta toimintaympäristöstä julkaistiin. 

Kyseessä on kymmenien sivujen selonteko, jossa käydään läpi muun muassa tämänhetkistä radikaalisti muuttunutta Euroopan turvallisuustilannetta, Ukrainan pakolaisuutta sekä Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden mahdollisuuksia ja riskejä. 

Selontekoa on kommentoitu tänään valtiojohdosta useiden avainministerien toimesta. Heti selonteon julkistuksen jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) avasivat selontekoa kukin omalta tontiltaan.

Myöhemmin myös pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi median kysymyksiin selonteosta Tukholman-vierailunsa yhteydessä.

Suomen Nato-keskustelu kiinnostaa ulkomailla

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan Suomessa ja Ruotsissa käytävää Nato-keskustelua on seurattu jo pitkään tarkasti. 

Näin näyttää olevan edelleen, sillä esimerkiksi CNN uutisoi selonteon julkistuksesta ja eritteli tekstissään selonteon sisältöjä Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Niin ikään yhdysvaltalaiset The Washington Post, Bloomberg ja Fox News ovat uutisoineet historiallisesta selonteosta keskiviikkona etusivuillaan. 

Brittiläinen yleisradioyhtiö BBC puolestaan uutisoi keskiviikkona etusivullaan pääministeri Marinin Ruotsin-vierailusta sekä keskustelusta pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa. Otsikossaan media oli nostanut Marinin kommentin siitä, millaisella aikataululla Suomi tulee päättämään, hakeako Nato-jäsenyyttä vaiko ei. 

– Kyse on viikoista, ei kuukausista, Marin luonnehti aikataulua aiemmin tänään Ruotsin-vierailullaan. 

Samassa yhteydessä BBC mainitsi tänään julkaistusta selonteosta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ruotsalaismediat huomioivat myös MTV Uutisten toimittajan

On sanomattakin selvää, että pääministerikaksikon keskustelun sisältö ylitti uutiskynnyksen myös Ruotsissa.

Muun muassa TV4, Aftonbladet ja Expressen -uutissivustot huomioivat suuren Nato-päivän etusivuillaan useamman jutun muodossa.

Myös MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg on huomioitu ruotsalaismedioissa. Tukholmassa Suomen ja Ruotsin pääministerien tapaamista ja tiedotustilaisuuksia seurannut toimittaja on haastattelun TV4-kanavalle ja Expressenille.

TV4:n haastattelussa Berg pohtii, kuinka riippuvainen Suomi on Ruotsin Nato-päätöksestä. Voit katsoa videoklipin täältä

"Juuri nyt kysyntä on suurta hyvin ilmeisestä syystä"

Kansainvälinen huomio ei ole jäänyt Suomessa huomioimatta. Esimerkiksi Suomen entinen pääministeri ja useita haastatteluja kansainvälisille medioille haastatteluja antanut Alexander Stubb toteaa Twitterissä, että kysyntä on nyt suurta.

– Suomi on pieni mutta aika siisti maa. Olemme ylepitä siitä, mitä olemme ja mitä olemme saavuttaneet. Olemme itsevarmoja, mutta emme ylimielisiä. Olemme harvoin uutisissa, mutta vastaamme mielellämme myöntävästi, kun kysytään.

– Juuri nyt kysyntä on suurta hyvin ilmeisestä syystä. Kuten aina, pysymme rauhallisina, cooleina ja tyynenä, Stubb kirjoittaa engalnniksi. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös:

    Uusimmat