Suomi nousi puheenaiheiden ykköseksi niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin – näin kirjeenvaihtajat kuvailevat tunnelmia

Suomi nousi puheenaiheiden ykköseksi niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin 4:21
Suomen Nato-prosessia on käsitelty useissa kansainvälisissä tiedotusvälineissä.

Suomen Nato-prosessia on käsitelty useissa kansainvälisissä tiedotusvälineissä sen jälkeen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisivat tukensa jäsenyyden hakemiselle torstaina.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola sanoo, että Suomen tämänpäiväinen Nato-uutinen on ollut päivän suurin puheenaihe Naton päämajakaupungissa Brysselissä.

Piuhola sanoo, että lähes poikkeuksetta uutisoiduin aihe ympäri Eurooppaa on ollut se, että Suomi tuo Natoon mukanaan 1300 kilometriä uutta rajaa, mutta myöskin vahvan ja hyvässä kunnossa olevan armeijan ja reservin.

Piuhola kertoo, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saanut useita puhelinsoittoja monilta eurooppalaisilta johtajilta.

– Niinistö soitti myös itse Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille.

Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen sanoo, että Yhdysvalloissa tunnelma ei ole aivan revennyt siihen, että uutisotsikoita kirjoitettaisiin suomeksi, kuten Ruotsissa tehtiin.

– Mutta harvassa ovat ne kerrat, kun Suomen valtionjohdon tiedotteita luetaan suorassa lähetyksessä ääneen paperilta, kuten tehtiin tänään CNN:n lähetyksessä, Pylvänäinen kertoo.

Pylvänäinen kertoo, että Yhdysvalloissa Suomen Nato-prosessi ja siinä eteneminen nähdään erityisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinin häviönä ja lännen voittona.

Myös Yhdysvalloissa Suomen ja Venäjän välinen maaraja on noussut suureen rooliin. Pylvänäinen kertoo, että kuten Euroopassa niin Yhdysvalloissakin Suomen vahvaa maanpuolustusta kehutaan ja arvostetaan.

"Ruotsi ei olisi ottanut harppausta ilman Suomen apua"

Ruotsalainen Expressen-lehti puolestaan kirjoitti pääkirjoituksessaan, miten Ruotsi ei olisi koskaan ottanut harppausta kohti Nato-jäsenyyttä ilman Suomen apua. Se julkaisi pääkirjoituksen sivuillaan poikkeuksellisesti myös suomeksi.

Expressen kirjoittaa, että Suomi nähdään edelleen usein Ruotsin pikkuveljenä, mutta asetelma on epäreilu, sillä Suomi on malliesimerkki erilaisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijana.

Lehti kiittää suomalaisia päättäjiä erityisesti siitä, että he ymmärsivät Venäjän toimien aiheuttaman tilanteen vakavuuden nopeasti.

– Ruotsin hallitus ryhtyi toimiin vasta tajutessaan, että Suomi on liittymässä Natoon. Meidän pitäisi olla kiitollisia siitä, että suomalaiset ovat tasoittaneet meille tietä Natoon. Kiitos, isoveli!, lehti kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat