Suomi siirtyy Nato-jäsenyyden myötä avoimempaan konfliktiin Venäjän kanssa – näin itänaapuri hyödyntää jo nyt Ruotsin tilannetta

Mitä Turkin ja Unkarin venkoilu kertovat Natosta? 11:08
Mitä Turkin ja Unkarin venkoilu kertovat Natosta? Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen oli torstaina Huomenta Suomen vieraana.

Turkin parlamentti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden yksimielisesti äänin 276–0 torstaina hieman ennen puolta yötä, mikä tarkoittaa, että Suomen jäsenyys on ratifioitu kaikissa Naton jäsenmaissa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen arvioi MTV:n Huomenta Suomessa, että Suomi tulee siirtymään Nato-jäsenyyden myötä hieman avoimempaan konfliktiin Venäjän kanssa, jossa Suomi tulee saamaan oman osansa Venäjän Nato-vastaisesta retoriikasta.

– Venäjä näkee Naton selvästi osana viholliskuvaa, ja tietysti kun me olemme Naton jäseniä jatkossa, niin kyllä Suomikin tulee olemaan osa tätä viholliskuvaa, ja tulemme varmasti saamaan osaamme Venäjän retoriikasta riippumatta siitä, miten me toimimme.

Vanhasen mielestä käänteeseen kannattaa varautua, mutta hirveän peloissaan hän ei siitä olisi.

– Se mitä he sanovat, on tietysti yksi asia, ja toinen mitä he tekevät. Jos he siirtelevät joukkojansa, niin siinähän siirtelevät. He saavat omien rajojensa sisällä tehdä mitä haluavat, Vanhanen sanoo.

Venäjän suurlähettiläs uhkaili Ruotsia vastatoimilla

Vanhanen arvioi Venäjän pyrkivän hyödyntämään myös tilannetta, jossa Suomi on Naton jäsenmaa, mutta Ruotsi ei.

– Kyllähän Venäjä hyötyy siitä, että Euroopan turvallisuusjärjestys on jossain määrin fragmentoitunut eli on tiettyä epäselvyyttä siitä, että kuka nyt on julkisesti minkäkin turvatakuun piirissä.

– Esimerkkinä Venäjän Ruotsin-suurlähettilään lausunto, missä hän kovasti ruoti Ruotsia tästä päätöksestä. Tässä yritetään nyt selvästi vedota tähän Ruotsin keskinäiseen prosessiin ja hyödyntää tämä ikään kuin odottelu aika ja pyrkiä vaikuttamaan ruotsalaisten mielialaan.

Venäjän Ruotsin suurlähettiläs Viktor Tatarintsev julkaisi tällä viikolla suurlähetystön Facebook-sivuilla kirjoituksen, jossa Venäjä uhkaili Ruotsia Natoon liittymisen seurauksilla. Tatarintsev vihjaili kirjoituksessaan Venäjän vastatoimista.

– Kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, Venäjän ja Naton välinen raja lähes tuplaantuu. Jos luulette sen parantavan Euroopan turvallisuutta, voitte olla varmoja, että vihollisblokin jäsenistä tulee Venäjän vastatoimien, myös sotilaallisten, oikeutettuja kohteita, Tatarintsev kirjoitti.

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan kyseessä on operaatio, jolla yritetään vaikuttaa Ruotsiin.

– Ruotsin turvallisuuspolitiikasta päättää Ruotsi, ei kukaan muu, Billström kommentoi.

Vanhasen mukaan varmasti tullaan tekemään hyvin selväksi se, että Ruotsi on jo osa yhteistä liittokuntaa, vaikka maa ei ole ihan vielä ovesta sisään astunut.

Koko Henri Vanhasen haastattelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat