Turkin parlamentti hyväksyi yksimielisesti Suomen Nato-jäsenyyden

Turkin parlamentin odotetaan ratifioivan Suomen Nato-jäsenyyden – tällaisia ovat Nato-polun viimeiset metrit 4:39
Katso videolta, mitkä tulevat olemaan Suomen Nato-polun viimeiset askeleet.

Turkin parlamentti on hyväksynyt Suomen Nato-jäsenyyden yksimielisesti äänin 276–0.

Suomen Nato-juna puuskuttaa vihdoin viimein eteenpäin, kun Turkki ratifioi Suomen jäsenyyden viimeisenä Naton 30 jäsenmaasta torstaina 30. maaliskuuta kello 23.55.

Nationalistisen Iyi-oppositiopuolueen kansanedustaja Ahmet Kamil Erozan toivotti avauspuheenvuorossaan Suomen tervetulleeksi "Nato-perheeseen".

Turkin parlamentti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden yksimielisesti, mutta myös kriittisiä äänenpainoja kuultiin. Kurdien suurimman puolueen HDP:n kansanedustaja Hisyar Özsoy sanoi pitävänsä aseistautumisen lisääntymistä "vaarallisena trendinä" ja tuomitsi tavan, jolla kurdeja "käytettiin pelinappuloina rumassa pelissä", kun Turkki neuvotteli jäsenyyksistä Suomen ja Ruotsin kanssa.

"Myös Ruotsi on meille tärkeä"

Hän sanoi Turkin vaatineen Ruotsilta palautettavaksi jopa hänen oman, jo kuolleen enonsa.

–  Suomen ja Turkin kansat ovat toisiaan kunnioittavia ja pitävät toisistaan, sanoi pääoppositiopuolue CHP:n kansanedustaja Ahmet Ünal Ceviköz.

–  Toivon, ettemme ole loitontaneet Ruotsia erottamalla näin Suomen ja Ruotsin. Myös Ruotsi on meille tärkeä, hän lisäsi, viitaten maiden lämpimiin suhteisiin jo menneinä vuosisatoina ottomaanien valtakauden aikana sekä siihen, että Ruotsi on tukenut Turkin EU-jäsenyystavoitteita.

Ceviközin mukaan kaikki Nato-maat haluavat lopulta Ruotsinkin Natoon.

"Ruotsi on ollut liian hidas vastaamaan toiveisiimme"

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja Erdoganin AK-puolueen Akif Cagatay Kilic sanoi Suomen ottaneen "konkreettisia askelia" Turkin terrorismihuoliin vastaamiseksi ja toivotti Suomen tervetulleeksi Natoon.

–  Kuten lupasimme, lunastamme tänään kaikki yhdessä lupauksemme Suomelle, hän sanoi.

–  Valitettavasti Ruotsi on ollut hidas vastaamaan toiveisiimme, hän lisäsi.

Näin Suomen Nato-prosessi etenee

Parlamentin hyväksynnän jälkeen parlamentin päätös etenee Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hyväksyttäväksi.

Kun kaikki maat ovat hyväksyneet Suomen jäsenyyden, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsuu Suomen jäseneksi, minkä jälkeen Suomen liittymisasiakirjat talletetaan Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa.

Lue myös:

    Uusimmat