Mainos

Suomi sai todisteita bin Ladenia vastaan

Suomen Nato-suurlähettiläs Leif Blomqvist kertoo, että Yhdysvallat antoi tiedot terrori-iskujen syyllisistä eilen Naton neuvostolle sekä Naton rauhankumppaneille. Blomqvistin mukaan esitettyjä todisteita voidaan pitää pätevinä.

Osama bin Laden

Naton rauhankumppanit ovat saaneet todisteita Osama bin Ladenin syyllisyydestä Yhdysvalloissa tehtyihin iskuihin. Suomen Nato-lähettiläs Leif Blomqvistin mukaan Yhdysvallat on tutkinut New Yorkin ja Washingtonin iskujen taustoja ja verranneet niitä aikaisempiin Yhdysvaltoja vastaan tehtyihin iskuihin. Mm. Yhdysvaltain Itä-Afrikan suurlähetystöihin viime vuosikymmenellä tehtyjen iskujen uskotaan olevan saman henkilön tai ryhmittymän tekemiä. Yhdysvallat lähtee tällä hetkellä siitä, että kaikkien iskujen taustalla on Osama bin Laden tai hänen terrorijärjestönsä.

Nato-maat ja rauhankumppanit luottavat varauksetta Yhdysvaltain esittämiin tutkimustuloksiin. Blomqvistin mukaan kukaan henkilö tai mikään taho ei ole epäillyt tutkimustuloksien paikkansapitävyyttä.

USA tekee vastaiskun yksin

Suomen Nato-lähettiläs kertoo, ettei Yhdysvallat pyytänyt eilenkään sotilaallista apua Nato-mailta. Yhdysvalloille riittänee toistaiseksi liittoutuneiden rikkeetön, poliittinen tuki. Afganistaniin tehtävän mahdollisen vastaiskun Yhdysvallat toteuttaa itse tai lähimpien liittolaistensa, kuten Britannian, kanssa.

Suomen ulkoministeriö tietää todistusaineistosta

Myös Suomen ulkoministeriö on saanut Yhdysvalloilta terrori-iskuihin liittyviä todisteita. Yhdysvaltain Suomen-asiainhoitaja Carol Van Voorst on aamupäivällä tavannut ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja ulkoministeriön virkamiesjohtoa. Tilaisuudessa esiteltiin todistusaineistoa, joka liittyy reilut kolme viikkoa sitten New Yorkissa ja Washingtonissa tehtyihin terrori-iskuihin.

Ulkoministeriö pitää tietoja salaisena, eikä aio sitä kommentoida. Yhdysvaltain mukaan sama aineisto on esitetty myös muiden EU-maiden pääkaupungeissa.

Yhdysvallat esitti todisteita myös Ruotsille

Yhdysvallat on kertonut myös Ruotsin hallitukselle todisteista, joiden mukaan Osama bin Laden oli Yhdysvaltain äskeisten terrori-iskujen takana.

Svenska Dagbladet -lehden verkkopainoksen mukaan Yhdysvaltain Tukholman-suurlähettiläs Charles Heimbold pyysi eilen iltapäivällä kiireellistä tapaamista Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin kanssa.

Todisteita käytiin läpi yhteensä kaksi tuntia. Ulkoministeri Lindh ei ensin halunnut kommentoida tapaamista, mutta viittasi lopulta ulkoasiainneuvos Sven-Olof Peterssoniin, joka vahvisti tiedon.

(MTV3)

Kymmenen uutisissa (03.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.