Suomi sai talousvaikuttajaryhmän kautta pikatarjouksen suuresta erästä laadukkaita maskeja: "Hengityssuojainten Rolls Royce, ei ole ollut viime viikkoina saatavilla"

2:49
Suojavarusteita riittää sairaanhoitopiireissä kahdeksi viikoksi, mutta kuntien tilanteesta ei ole tarkkaa tietoa.

Yksityiset tahot Suomessa tuntuvat onnistuvan saamaan tarjouksia isoista hengityssuojaineristä.

Kotimaisen Talouskriisi.fi -ryhmän perustajiin kuuleva Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola kertoo MTV Uutisille ryhmän saaneen tunnetuimpiin suojavarustevalmistajiin lukeutuvalta 3M:ltä merkittävän hengityssuojaintarjouksen valtiolle.

Ryhmän eilen keskiviikkona illalla saama tarjous koskee Metsolan mukaan viittä miljoonaa korkeimman laatuluokan kasvosuojainta.

– Kyseessä on hengityssuojaimien Rolls Royce, paras ja halutuin tuote, mitä ei maailman markkinoilla ole ollut viime viikkoina saatavissa. Nyt yllättäen Suomen valtiolle on tehty tarjous tästä viiden miljoonan kappaleen erästä, kertoo Timo Metsola.

Tarjous on Metsolan mukaan voimassa vain tämän päivän ajan.

– Miksi ihmeessä se on voimassa vain näin lyhyen aikaa? Se liittyy varmaankin markkinoiden kuumentuneeseen tilanteeseen, joka hengityssuojaimiin liittyen maailmalla tällä hetkellä on, hän sanoo.

– Nyt Suomen edun takia toivotaan, että maanantaina olisi vielä toivottavasti mahdollista keskusteluja käydä. Mutta virallisesti tarjous on voimassa vain tämän torstain ajan.

"Huippumahdollisuus Suomelle"

Kuinka härskiä tällainen valtioiden kilpailuttaminen on?

– Kysynnän ja tarjonnan laki ei varmaan juuri missään tilanteessa näy selvemmin kuin tällaisissa kriisitilanteissa, jossa suojatuotteista tulee pula. Ovathan hinnat huikeasti korkeampia kuin normaalitilanteessa. Myöskin heikkolaatuisempien tuotteiden hinnat ovat nousseet, sillä huippulaatuisia tuotteita ei ole ollut tarjolla.

– Se, että tällaisia huippulaatuisia tuotteita on viiden miljoonan kappaleen erä tarjolla, on huippumahdollisuus Suomelle. Totta kai, kustannuksia täytyy suhteuttaa koronakriisin kokonaiskustannuksiin ja ehkä siihen, että kyseessä on tuote, jolla suojellaan terveydenhuoltohenkilökuntaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi huhtikuun alkupuolella tiedotustilaisuudessa, että suu- ja nenäsuojainten käyttöluku on päivää kohti puolen miljoonan kappaleen luokkaa ja hengityssuojainten päiväkohtainen käyttömäärä on noin 50 000.

Timo Metsolan edustaman ryhmän kautta tullut tarjous on siis määrältään suuri. Varhilan aiemmin esittämän arvion mukaan viiden miljoonan hengityssuojaimen erä riittäisi muutamiksi kuukausiksi.

Talouskriisi.fi-ryhmä on suomalaisista vaikuttajista koottu ryhmä. Metsola ei osaa sanoa, miksi laadukkaita hengityssuojaimia tarjotaan heidän kauttaan Suomen valtiolle juuri nyt.

Miten ryhmä hyötyisi siitä, jos tarjous menisi läpi?

– Tämä on vapaaehtoistyötä ja amatööriauttamista, Timo Metsola kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja