Mainos

Suomi rajoitti Reini-tuomiossa viestinten sananvapautta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo viidessä tiistaina antamassaan päätöksessä Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen sananvapausartiklaa.

Suomi oli tuominnut väärin perustein toimittajia rangaistuksiin valtakunnansovittelijana olleen virkamiehen naisystävää koskevien tietojen ja kuvien julkaisemisesta.

Tapahtumat sattuivat joulukuussa 1996, kun tuolloisen valtakunnansovittelijan Jorma Reinin kotona sattui kahakka, johon naimisissa olleen Reinin naisystävä oli osallinen. Tiedotusvälineet julkaisivat naisesta tietoja, mutta Suomen oikeuslaitos katsoi tämän loukanneen naisystävän yksityiselämää. Reini kuoli 1998.

Tiedotusvälineet veivät jutun ihmisoikeustuomioistuimeen, joka nyt totesi sananvapautta loukatun.

Raiskausepäilyn uutisoinnista sai tuomita

EIT:n mukaan toimittajille langetetut sakkorangaistukset ja maksettaviksi määrätyt tuhansien eurojen korvaukset oli tuomittu väärin perustein. EIT:n mukaan naisystävällä oli naimisissa olleen korkean virkamiehen kotona sattuneessa kahakassa aktiivinen rooli ja hänkin sai sakot pahoinpitelystä. Asialla oli yleistä merkitystä, eikä tapaus kuulunut yksityiselämän suojan piiriin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, etteivät Suomen tuomioistuimet olleet löytäneet oikeaa tasapainoa sananvapauden ja yksityiselämän suojan välille.

EIT antoi Suomelle myös yhden vapauttavan päätöksen mediajutussa. EIT:n mukaan Suomi ei rikkonut sananvapausartiklaa tuomitessaan lehdistössä esitetyn väitteen urheilujoukkueen tekemästä joukkoraiskauksesta kunnianloukkaukseksi. Tapauksessa oli kyse Suomen Kuvalehden vuonna 2000 tekemästä jutusta pesäpallojoukkueen voitonjuhlista. Myöhemmän poliisitutkinnan mukaan raiskausta ei tapahtunut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.