Suomi on jähmettynyt ja paennut koronaa mökeille – MTV Uutisten saama harvinainen puhelindata paljastaa ihmisvirtojen liikkeet

Koronan vaikutukset suomalaisten liikkumiseen näkyvät selvästi puhelinoperaattori Telian tilastoista – toimittaja Alec Neihum havainnollistaa asiaa Setsemän uutisissa 1:12
Koronan vaikutukset suomalaisten liikkumiseen näkyy Telian tilastoissa

Koronatilanne on saanut suomalaiset vähentämään kaupungeissa liikkumista ja pakenemaan mökeille. Asia käy ilmi ihmisvirtojen liikettä koskevista puhelinoperaattori Telian tilastoista.

Suomalainen elämä on kokenut vain viikossa rajun muutoksen, ja sen voi todistaa puhelinten sijainnista kertovilla tiedoilla.

Telian MTV Uutisille toimittamat tilastot osoittavat, että Suomen kaupungeissa liikuttiin tämän viikon keskiviikkona huomattavasti vähemmän kuin viikkoa aiemmin.

Viranomaisten viesti on purrut suureen osaan suomalaisia: tarpeetonta liikkumista on nyt syytä välttää.

Korona hiljensi kaupunkeja selvästi

Ihmisvirtojen liikkeitä voidaan seurata siitä, missä määrin matkapuhelimet kytkevät itseään mobiiliverkkoon eri paikoissa.

Telian paikkatietodatasta voidaan päätellä suurten ihmisvirtojen liikkeitä. Yksittäisten ihmisten liikkeistä tilastot eivät kerro mitään.

Keskiviikkona 11. maaliskuuta Helsingissä rekisteröitiin 1,2 miljoonaa kaupungin sisäistä siirtymää. Yksi ihminen voi pienellä todennäköisyydellä päätyä tilastoon kahdesti, mutta käytännössä luku tarkoittaa sitä, että kaupungn alueella liikkui päivän aikana vähintään miljoona ihmistä.

Keskiviikkona 18. maaliskuuta siirtymiä rekisteröitiin enää 770 000. Pudotusta oli liki 40 prosenttia.

Vaikutukset näkyivät dramaattisesti esimerkiksi Helsingin päärautatieaseman ympäristössä – liikkuminen väheni viikossa jopa noin 70 prosenttia. Myös Helsinki-Vantaan lentoaseman alue on hiljentynyt dramaattisesti.

Turussa, Tampereella ja Oulussa liikkeen määrä väheni viikossa noin kolmasosan. Kuopiossa, Lahdessa, Porissa ja Kokkolassa pudotus oli neljäsosan luokkaa.

Etätöihin siirtyminen näkyy tilastoissa myös tiettyjen kuntien välisten siirtymien hiljenemisenä. Helsingin ja Espoon väliset siirtymät tippuivat viikossa 54 prosenttia.

Käytännössä viranomaisten rajoitukset ovat siis saaneet ihmisiä pysymään neljän seinän sisällä, siirtymään etätyöhön tai lähtemään kokonaan pois kaupungeista.

Mökkikunnilla väkimäärä lisääntynyt kymmenillä prosenteilla

Suomalaisten on uutisoitu paenneen koronaa kesämökeille. Väite saa tukea myös puhelintilastoista, jotka koskevat liikkeen sijaan kullakin alueella verkkoon kytkeytyneiden ihmisten lukumäärää.

Suomen mökkivaltaisimmista kunnista esimerkiksi Puumalassa oli keskiviikkona 18. maaliskuuta puolenpäivän aikoihin 48 prosenttia enemmän väkeä kuin keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Sysmässä kasvua oli 32 prosenttia, Taipalsaarella 37 ja Luhangassa 35. 

Etelämmästä on myös matkustettu Lappiin. Ihmisten määrä on kasvanut selvästi esimerkiksi Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Simossa.

Kannattaako mökille nyt lähteä?

Mökkeily ei ole pinnalla ainoastaan Suomessa. Esimerkiksi Norja on käskenyt kansalaisiaan palaamaan mökeiltään.

Pääministeri Erna Solbergin mukaan niskuroijat haetaan tarvittaessa pois jopa kansalliskaartin avustuksella.

Suomen hallitus ei ole ottanut vahvaa kantaa siihen, onko mökeille nyt hyvä hakeutua.

– Mökkiolosuhteet ovat todennäköisesti olosuhteet, joissa voidaan välttää sosiaalista kontaktia, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Samalla kuitenkin muistutettiin, että jos ihmiset siirtyvät kaupungeista mökeilleen, on mahdollista, että koronavirus seuraa mukana. Myös pienten paikkakuntien terveydenhuolto voi rasittua.

Etelä-Savon sote-alueen ylilääkäri Santeri Seppälä toivoi MTV Uutisten haastattelussa, etteivät suomalaiset pakenisi koronaa mökeille.

– Jos tänne tulee paljon eläkeikäistä väestöä, ja he alkavat sairastua, siitä tulee terveydenhuollolle ongelmia. Kapasiteettia pitäisi yhtäkkiä olla 3–4-kertainen määrä.

Telia Company AB omistaa MTV Oy:n.

Lue myös:

    Uusimmat