Minkälainen ihmisvirta Lappiin liikkui viikonloppuna? Puhelintilasto paljastaa: viikossa tapahtui 68 prosentin muutos

3:19
Näin ihmisten liikkuminen on Suomen sisällä muuttunut – katso video!

Etelä-Suomen kaupungeista virtasi Lappiin viikonloppuna huomattavasti edellisviikonloppua vähemmän väkeä. Asia käy ilmi puhelinoperaattori Telian tilastoista.

Viime päivinä on käyty kipakkaa keskustelua Lappiin suunnanneista matkaajista.

Hiihtokeskusten after ski -baarien juhlat herättivät viikonloppuna pahennusta ja Lapin kunnat vetosivat lomailun siirtämisen puolesta.

Matkapuhelindatan perusteella esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Kittilään, Kolariin ja Kuusamoon matkusti viikonlopuna vain kolmasosa edellisen viikonlopun matkaajista.

68 prosentin pudotus

Telian paikkatietodatasta voidaan päätellä suurten ihmisvirtojen liikkeitä. Yksittäisten ihmisten liikkeistä tilastot eivät kerro mitään.

Tiedot perustuvat puhelinten yhdistymiseen mobiiliverkkoon eri paikoissa.

MTV Uutiset pyysi Telialta tietoja siirtymistä Etelä-Suomen kaupunkien ja kolmen Pohjois-Suomen kunnan välillä.

Kunnista Kolarissa sijaitsee Ylläksen laskettelukeskus ja Kittilässä Levin laskettelukeskus. Pohjois-Pohjanmaahan kuuluvassa Kuusamossa sijaitsee Rukan laskettelukeskus.

Viikonloppuna 14.–15. maaliskuuta suomalaisille suositeltiin jo sosiaalista eristäytymistä. Kotimaan matkailua ei oltu silti kehoitettu lopettamaan täysin.

Pääkaupunkiseudulta Kolariin, Kittilään ja Kuusamoon matkusti kahden päivän aikana yhteensä 2 437 ihmistä. Mukana ovat Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkeneet matkaajat.

Viikkoa myöhemmin, siis viime viikonloppuna 21.–22. maaliskuuta, matkaajia oli enää 769. Pudotusta tapahtui siis peräti 68 prosenttia.

Lapin kunnissa hiljenemistä

Myös paluuliikenne pohjoisesta takaisin pääkaupunkiseudulle on hiljentynyt. Toissa viikonloppuna tulijoita oli yli 2 300, nyt enää noin 1 200.

Iso osa pudotuksista selittyy Helsinki-Vantaalta lähtevien ja sinne saapuvien lentojen perumisella.

Sama trendi on silti nähtävissä myös Turun ja Tampereen sekä Lapin välisistä matkaluvuista.

Hiljeneminen näkyy muillakin paikkakunnilla Lapissa. Enontekiössä, Inarissa, Muoniossa ja Kittilässä oleskelevien ihmisten lukumäärä väheni viikossa 11–18 prosentilla.

Lukemia voi katsoa kahdesta vinkkelistä: yhtäältä ihmisten määrä todella laski, toisaalta 80–90 prosentin kokoinen osuus oli yhä paikalla huolimatta vetoomuksista pysyä poissa. Osa heistä on toki paikallisia asukkaita ja työntekijöitä.

Juhlat hiihtokeskuksissa eivät enää jatku. Lapin laskettelukeskukset sulkivat rinteensä tältä talvelta sunnuntain ja maanantain aikana.

Mökkipaikkakunnilla yhä enemmän väkeä

MTV Uutiset kertoi jo aiemmin koronarajoitusten saaneen suomalaiset neljän seinän sisälle ja mökkipaikkakunnille. Esimerkiksi Helsingin päärautatieaseman ympäristössä ihmisten liikkuminen väheni viikossa jopa 70 prosenttia.

Mökkipaikkakunnilta ei tilastojen perusteella ole muutamassa päivässä kadottu mihinkään.

Esimerkiksi Etelä-Savon Puumalassa oli matkapuhelindatan perusteella viime sunnuntaina lähes 40 prosenttia enemmän ihmisiä kuin toissa sunnuntaina.

Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä lukema oli 35 prosenttia ja Keski-Suomen Kuhmoisissa 21 prosenttia.

Suomen hallitus ei ole ottanut vahvaa kantaa siihen, onko mökeille nyt hyvä hakeutua.

– Mökkiolosuhteet ovat todennäköisesti olosuhteet, joissa voidaan välttää sosiaalista kontaktia, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Monen viranomaisen mielestä mökille menemistä ja etenkin Lappiin matkustamista on nyt silti syytä välttää. Koronaviruksen ei haluta leviävän matkaajien mukana, eikä pienten paikkakuntien terveydenhuolto saisi kuormittua.

Hallitus selvittää parhaillaan vaihtoehtoja siihen, miten ja missä määrin epidemian pesäkkeeksi muodostuneen Uudenmaan voisi eristää muusta Suomesta.

Telia Company AB omistaa MTV Oy:n.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja