Näin Uudenmaan eristys on näkynyt ihmisvirroissa – historiallinen rajasulku ei lopettanut ihmisten liikettä täysin, todistaa puhelindata

Eristystoimet näkyy laajalti ihmisten liikkumisessa –Uudeltamaalta Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Kanta-Hämeeseen oli yli 20 prosenttia edellistä torstaita enemmän 2:00
MTV Uutisten toimittaja selventää, miten Uudenmaan eristys on näkynyt ihmisvirroissa.

Uudeltamaalta muihin maakuntiin tehtiin lauantaina 15 186 siirtymää. Tuore paikkatietodata paljastaa kiinnostavaa tietoa myös muun muassa tilanteesta Lapissa.

Suomen hallitus turvautui koronaviruksen leviämisen vastaisessa taistelussa viime viikon lopulla poikkeukselliseen keinoon.

Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta kymmenillä tiesuluilla. Kaikki vapaa-ajan matkustaminen Uudenmaan rajan yli on kielletty.

Telian paikkatietodata kertoo, miten liikenne Uudeltamaalta ulospäin vaimeni viikon edetessä.

Mikä oli alkutilanne?

Ihmisvirtojen liikettä kuvaavat tilastot perustuvat matkapuhelimien yhdistymiseen mobiiliverkkoon eri sijainneissa.

Yksittäisten ihmisten liikkeestä tilastot eivät kerro mitään.

Perjantai 12. maaliskuuta oli päivä, jona ensimmäiset merkittävät koronavirukseen liittyvät rajoitukset otettiin käyttöön. Tuolloin hallitus ilmotti yli 500 hengen tapahtumien kieltämisestä.

Samaisena päivänä Telian dataan rekisteröityi yhteensä noin 148 000 siirtymää Uudeltamaalta muihin maakuntiin, ennen kaikkea Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen ja Varsinais-Suomeen.

Viikkoa myöhemmin, 19. maaliskuuta, yli 10 hengen tapahtumatkin oli jo kielletty. Kaikkea tarpeetonta matkustamista tuli välttää.

Vielä tuolloin Uudeltamaalta muihin maakuntiin kohdistui yhteensä 102 000 siirtymää.

Siirtymiksi lasketaan tilastoissa liikkuminen kahden paikan välillä niin, että kummassakin paikassa on vietetty vähintään kolme minuuttia aikaa. Lukemat on saatu ekstrapoloimalla, eli ne kattavat laskennallisesti koko väestön, ei pelkästään Telian liittymän omistajia.

Torstai ei ollut hipihiljainen

Koronatilanteen synkistyessä Uudenmaan eristäminen nousi ennen pitkää relevantiksi vaihtoehdoksi julkiseen keskusteluun.

Myöhään keskiviikkoiltana pääministeri Sanna Marin (sd.) vahvisti hallituksen tehneen päätöksen Uudenmaan eristämisestä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toivoi tiedotustilaisuudessa ihmisten lopettavan maakuntajan ylittävät matkat välittömästi.

– Siirtyminen nyt mökille voisi viedä tehon rajoituksilta, Ohisalo sanoi.

Telian puhelindatan perusteella Ohisalon toive jäi toteutumatta.

Torstai 26. maaliskuuta oli Uudenmaan rajalla hiljaisempi kuin torstai 12. maaliskuuta, mutta vilkkaampi kuin torstai 19. maaliskuuta.

Uudeltamaalta muihin maakuntiin tehtiin yhteensä 100 000 siirtymää.

Noin 15 000 siirtymää eristetyltä Uudeltamaalta pois

Perjantaina 27. maaliskuuta Uudenmaan eristys sai sinettinsä aluksi eduskunnan perustuslakivaliokunnalta ja sitten täysistunnolta.

Toive Uudellemaalle jäämisestä alkoi myös purra, vaikkakin rajallisesti – perjantain aikana siirtymiä rekisteröitiin noin 61 000.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 00.00 Suomi siirtyi historiassaan ennennäkemättömään tilanteeseen, kun kokonainen maakunta eristettiin tiesuluin ja tarkistuspistein.

Liikkua sai enää välttämättömän työn, lakisääteisen velvollisuuden, lähiomaisen kuoleman tai muun vastaavan syyn takia.

Lauantaina Uudeltamaalta muihin maakuntiin kohdistui yhteensä 15 186 siirtymää. Tuhannet ihmiset liikkuivat edelleen lähimaakuntiin, mutta esimerkiksi Lappiin ja Pohjanmaan maakuntaan siirtyi päivän aikana satakunta ihmistä kumpaankin.

Pudotus on dramaattinen, kuten olettaa sopii. Kahta viikkoa aiemmin lauantaina siirtymiä oli yli 82 000.

Tuohon lauantaihin verrattuna liike Uudeltamaalta oli siis matkapuhelindatan perusteella hiljentynyt yli 80 prosenttia.

Lappi on tyhjentynyt viikossa

MTV Uutiset kertoi jo aiemmin, kuinka aiemmin kohuttu ihmisvirta Lappiin hiljeni maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Viime viikon aikana useat Lapin kunnat tyhjenivät entisestään.

Esimerkiksi Kittilän alueella oleskelleiden ihmisten määrässä tapahtui viikossa 39 prosentin pudotus, yli 14 000 ihmisestä 8 700:aan.

Samansuuntaisia lukuja rekisteröitiin myös esimerkiksi Muoniossa, Kolarissa ja Pelkosenniemellä.

Mökkipaikkakunnille ei enää syöksytä

Aiemmin MTV Uutiset kertoi myös suomalaisten vinhasta virrasta kohti mökkipaikkakuntia.

Tämä liike on viikon aikana rauhoittunut.

Esimerkiksi Mäntyharjulla ja Kuhmossa ihmisten määrä laski lauantai-iltojen 21.3. ja 28.3. välillä neljä prosenttia ja Sysmässä puolestaan seitsemän. Vesilahdessa ja Taipalsaarella muutosta oli pyöreät nolla prosenttia.

Telia Company AB omistaa MTV Oy:n.

Lue myös:

    Uusimmat