Suomi luovuttaa lomamatkalla kiinni jääneen venäläismiehen Belgiaan – tuomio rahanpesusta ja rikollisjärjestön toiminnasta

Suomi luovuttaa Belgiaan miehen, joka on tuomittu maassa poissaolevana rahanpesusta ja rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta.

Miehestä oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys viime vuoden joulukuussa, sillä tämä oli samassa kuussa tuomittu kolmen vuoden vankeusrangaistukseen rahanpesusta ja järjestäytyneeseen rikollisryhmään osallistumisesta vuosina 2008–2009. Mies oli tuomittu poissaolevana.

Mies otettiin kiinni tammikuun alussa Vaalimaan rajanylityspaikalta, kun tämä oli palaamassa perheineen Pietariin lomamatkalta ja Suomessa asuvaa isäänsä tapaamasta.

Väitti saavansa venäläisenä huonoa kohtelua

Mies vastusti luovuttamista. Hän ei ollut kertomansa mukaan koskaan käynyt Belgiassa, eikä hän oman kertomansa mukaan tiennyt sen enempää olleensa epäiltynä, saati saaneensa tuomion. Hän ei myöskään kertomansa mukaan ole pakoillut tai vältellyt viranomaisia, vaan hän on ollut jatkuvasti tavoitettavissa kotoaan Venäjältä.

Kertomansa mukaan hänen kotiinsa Venäjällä oli tehty kotietsintä 2010, jossa Belgian viranomaisen läsnä ollessa takavarikoitiin häneltä puhelin ja tietokone, mutta hän oli pitänyt itseään todistajana.

Mies vetosi siihen, että hänen vaimonsa ja neljän lapsensa elatus vaarantuisi hänen joutuessa Belgiaan. Mies oli myös sitä mieltä, että hän uhkaa joutua oikeusprosessissa ”vakavan oikeudenloukkauksen kohteeksi”.

– On syytä epäillä, että Belgian viranomaiset suhtautuvat häneen venäläisenä epäasianmukaisesti ja että hän ei saa siellä viranomaisilta asianmukaista kohtelua, mies väitti vastauksessaan.

Oikeus ei uskonut väitteitä

Suomalainen oikeusistuin ei miehen näkemyksiä jakanut.

– Eurooppalainen pidätysmääräys ja sitä koskeva luovuttamismenettely edellyttävät viranomaisten vastavuoroista luottamusta menettelyjensä asianmukaisuuteen. Asiassa ei ole aihetta epäillä Belgian viranomaisten menettelyn asianmukaisuutta luovuttamisen jälkeen.

Miehellä on eurooppalaisen pidätysmääräyksen mukaan oikeus vastustaa tuomiota uuden tuomion antamiseksi 15 päivän kuluessa siitä, kun hänet luovutetaan.

Suomesta luovutetaan vuosittain kymmeniä henkilöitä ulkomaille pidätysmääräysten johdosta.

Lue myös:

    Uusimmat