Mainos

Suomi kieltäytyy palauttamasta turvapaikanhakijoita Kreikkaan

Suomi kieltäytyy palauttamasta EU:n ulkopuolelta tulleita turvapaikanhakijoita Kreikkaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan Kreikkaan tulevien turvapaikanhakijoiden olot ovat huonot ja turvapaikanhakijoiden palauttaminen Kreikkaan olisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

- On selvää, että asumisolot ja turvapaikkaprosessi itsessäänkin rikkovat Kreikassa ihmisoikeussopimusta. Kreikka on epäonnistunut ylläpitämään pakolaisten oikeuksia, sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Poikkeuksellinen päätös Dublin-sopimuksen vastainen

Palautuskielto koskee niitä EU:n ulkopuolelta tulevia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saapuneet Kreikkaan ensimmäisenä kaikista EU-maista. Suomen päätös on näin ollen niin sanotun Dublin-sopimuksen vastainen, jonka mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä maassa, johon hakija ensimmäisenä saapuu.

Suomen ratkaisu liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökseen, jossa tuomioistuin moitti Belgiaa afgaanipakolaisen palauttamisesta Kreikkaan.

- Palauttamalla turvapaikanhakijan Kreikkaan Belgian viranomaiset altistivat hakijan tietoisesti ihmisoikeussopimuksen vastaisille oloille, Repo sanoo.

Suomen kaltaisen päätöksen ovat tehneet myös Britannia, Ruotsi, Norja, Saksa ja Tanska.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.