Mainos

Suomi jatkaa jalkaväkimiinaselvityksiä

Suomi jatkaa edelleen selvitysten tekemistä kiistellystä jalkaväkimiina-asiasta. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta käsitteli aamupäivällä virkamiestyöryhmän katsausta jalkaväkimiinakysymyksen ajankohtaisesta tilanteesta.
Valiokunta hyväksyi kolme tavoitetta jatkotyössä. Ensinnäkin Suomi jatkaa aktiivista osallistumista kansainväliseen yhteistoimintaan omaksumansa kannan mukaisesti. Tämä koskee niin täyskieltotavoitetta kuin miinanraivausyhteistyötäkin. Suomi osallistuu myös EU-maiden keskinäisen yhteistyön edistämiseen asiassa.
Edelleen selvitystyötä jatketaan Suomen edellytyksistä liittyä jalkaväkimiinojen täyskieltoon ja jalkaväkimiinojen korvaamisesta muilla menetelmillä ja järjestelmillä. Tavoitteena on, että korvaavien menetelmien ja järjestelmien käyttöönottoa harkitaan valmiusyhtymissä vuoteen 2001 mennessä.
Suomi sai viime vuonna vähemmän mairittelevaa julkisuutta, kun se ei allekirjoittanut jalkaväkimiinojen täyskieltoon tähtäävää sopimusta. Suomi on perustellut käyttäytymistään sillä, että jalkaväkimiinat ovat keskeinen osa Suomen puolustusta valtakunnan raja-alueilla. Suomi osallistuu kansainväliseen humanitaariseen miinanraivaustoimintaan 120 miljoonan markan ohjelmalla vuosina 1998-2001. Ohjelmassa jatketaan jo alkanutta koneellista raivaushanketta Kambodzhassa. Vastaava hanke aloitetaan Mosamibikissa.
Kehitysyhteistyömäärärahoilla hankitaan neljä kuumaan ilmanalaan varustettua Raisu-miinanraivausajoneuvoa ja kaksi panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa Suomen humanitaarisen miinanraivauksen valmiusjoukon käyttöön.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.