Mainos

Suomi ja Viro suunnittelevat dna-rekisterien vaihtoa

Maat voisivat etsiä tekijää selvittämättömiin rikoksiinsa naapurimaansa rekisteristä.

Suomi ja Viro suunnittelevat dna-rekisterien laajamittaista vaihtoa. Keskusrikospoliisissa uskotaan, että suuri määrä pimeitä rikoksia voisi selvitä Viron dna-rekisterin avulla. Selvittämättömiin rikoksiin etsittäisiin tekijää naapurimaan rekisteristä.

Suomen poliisilla on hallussaan sormenjäljet 250 000 ihmisestä kun taas dna-rekisteriin on talletettu 60 000 henkilön tiedot.

Kimmo Himberg keskusrikospoliisin rikoslaboratoriosta toteaa, että määräerosta huolimatta dna-rekisteristä tulee noin kolme kertaa enemmän rekisteriosumia kuin perinteisistä sormenjäljistä.

Dna-rekisteri onkin sormenjälkiä tehokkaampi väline rikoksia tutkittaessa. Viime vuosina noin 1700 muuten pimeää rikosta on löytänyt tekijän juuri dna-rekisterin puolelta.

Dna:n käyttö tehostuu, kun eri maiden poliisit ryhtyvät vaihtamaan järjestelmällisesti tietoa rekisteröidyistä ja selvittämättömistä rikoksista. Suomen osalta suurin kiinnostus kohdistuu eritoten Viron dna-rekisteriin. Keskusrikospoliisi arvelee, että maiden väliseen tiedonvaihtoon voitaisiin lähteä jo muutaman kuukauden kuluttua.

Yksittäistapauksissa tietojen vaihto onnistuu jo nyt, mutta kaavailuissa ovat laajemmat rekisterien vertailut. Vertailuista voisi olla apua myös vanhojen rikosten selvittämisessä.

- On tietysti selvää, että rikoksentekijät liikkuvat rajan yli ja vanhoja juttuja tulee selviämään merkittävä määrä, Kimmo Himberg arvioi.

Myöhemmin järjestelmä on tarkoitus laajentaa useisiin EU-maihin.

(MTV3-Jarkko Sipilä)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.