Suomi hyväksyy Kreikan esittelemän talouskurilistan

Suomi hyväksyy Kreikan esittelemän suunnitelman talousuudistuksista ja säästötoimista. EU-ministerivaliokunta päätti asiasta kirjallisessa menettelyssä iltapäivällä. 

Myös Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki (EKP) ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF pitävät Kreikan toimittamaa toimenpidelistaa riittävänä. 

Suomi hyväksyy samalla ohjelman pidennyksen neljällä kuukaudella. Ratkaisu vastaa ministerivaliokunnan mukaan Suomen alun perin asettamia neuvottelutavoitteita. 

Ohjelman jatkaminen ei vielä tarkoita maksuerien suorittamista Kreikalle, vaan euromaat päättävät siitä erikseen arvioituaan ensin Kreikan uudistustoimien etenemistä. Kreikka odottaa vielä noin seitsemää miljardia euroa euromailta ja IMF:ltä. 

Euroryhmän on tarkoitus vahvistaa Kreikan ohjelman pidennys tänään puhelinkokouksessa.  

Saksan parlamentin on määrä äänestää ratkaisusta, oli se minkälainen tahansa. Uutistoimisto AFP:n mukaan myös monessa muussa euromaassa asia etenee vielä parlamentin käsittelyyn.  

Tänään julkaistujen tietojen mukaan Kreikka sitoutuu tehostamaan verojen keräämistä ja kitkemään korruptiota. Leikkauksia tehdään muun muassa sosiaalietuuksiin, koulutukseen, paikallishallintoon, liikenteeseen ja puolustukseen.  

Viime kuussa noussut radikaalivasemmistopuolue Syriza pyrkii pitämään kiinni vaalilupauksistaan helpottamalla kaikkein pienituloisimpien asemaa. Hallitus on luvannut muun muassa ilmaista sähköä 300 000 köyhälle perheelle ja apua kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille.  

Lue myös:

    Uusimmat