EU-komissio suosittelee lomamatkailun avaamista samassa epidemiatilanteessa olevien maiden välille – Suomi ei ole vielä neuvotellut asiasta

Sisäministeri Ohisalo: Yökerhot avataan eri aikaan kuin muut ravintolat 1:22

Suomi ei ole vielä neuvotellut muiden EU-maiden kanssa lomamatkailun mahdollisesta avaamisesta, kertovat sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) STT:lle.

EU-komissio julkisti tänään ehdotuksen siitä, että koronavirusepidemian samassa tilanteessa olevat jäsenmaat voisivat sallia asukkailleen vapaa-ajanmatkustamisen maasta toiseen.

STT:n kysymyksiin sähköpostitse vastannut Ohisalo kertoo, että Suomen hallitus keskustelee komission ehdotuksesta ensi viikolla.

Harakka arvioi STT:lle eduskunnassa, että johdonmukainen tavoite olisi pyrkiä avaamaan matkustaminen Suomesta kerralla esimerkiksi koko Schengen-alueelle.

–  Mutta meillä on totta kai mahdollisuus tehdä siihen poikkeuksia, kun jossakin maassa tilanne on huolestuttava, Harakka sanoo.

Harakka toteaa, että rajoitusten höllentämiseen on kovia paineita etenkin niissä maissa, joissa turismi on merkittävimpiä tulonlähteitä.

Tällä hetkellä hallitus ei suosittele lomamatkailua ulkomaille. Ohisalon mukaan ei ole arviota siitä, milloin suositus muuttuisi.

Kovin nopeasti linjaan tuskin tulee merkittäviä muutoksia. Kysyttäessä Harakka vastaa, ettei missään tapauksessa kannata ryhtyä varaamaan esimerkiksi Kreikan-matkaa heinäkuulle.

–  Uskon, että Euroopassakin useat maat elättelevät toiveita siitä, että elokuu olisi vielä pelastettavissa turismin osalta. Se on minusta optimistisin näkymä, jota tässä voi esittää, Harakka sanoo.

Haavisto keskustellut asiasta balttikollegojensa kanssa

Ohisalon mukaan pohjoismaiset oikeus- ja sisäministerit keskustelevat rajavalvonnasta lähiaikoina. Hän ei ottanut kantaa STT:n kysymykseen siitä, voisiko Suomi avata lomamatkailun ensin esimerkiksi Viroon, mutta ei Ruotsiin.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsissa on nyt kuollut koronaan 343 ihmistä miljoonaa asukasta kohden, kun taas Virossa vain 46. Suomessa vastaava suhdeluku on 51.

Viro, Latvia ja Liettua ovat jo sopineet kansalaistensa vapaasta matkustamisesta maidensa välillä 15. toukokuuta alkaen. Baltian ulkopuolelta saapuvat ihmiset joutuvat sen sijaan yhä kahden viikon karanteeniin.

Hallituksen yritystuki- ja ravintolaneuvotteluihin Säätytalolle saapunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi keskustelleensa balttikollegojensa kanssa Baltian matkustuskuplasta.

–  Kaikki ovat saaneet sen kontrolliin ja tietysti toivoisivat, että tämä kupla sitten laajenisi, jos kaikki Euroopan maat eivät tule mukaan, niin ainakin joitakin. Viro kovin mielellään menisi yhtä tahtia Suomen kanssa, mutta se ei ole niin helppoa, koska nämä (koronavirus)esiintymät vaihtelevat maittain, Haavisto sanoi.

Haavisto toivoisi, että EU:ssa päästäisiin matkustamisen osalta yhtenäisiin käytäntöihin.

Päätösvalta jäsenmailla

Komission suositus voi kuitenkin johtaa siihen, että EU:n sisälle syntyy useita erilaisia turismikuplia ja -käytäviä, sillä päätökset matkustusrajoitusten purkamisesta kuuluvat jäsenmaille.

Komissio ei varsinaisesti kiellä tai suosittele turismikäytäviä eikä erittele sitä, mistä maista tuleville turisteille kunkin maan tulisi sallia lomamatkailu. Komissio korosti epidemiatilanteen huolellisen arvioinnin tärkeyttä.

Terveyskomissaari Stella Kyriakidesin mukaan pelkkä uusien koronavirustartuntojen väheneminen ei riitä, vaan epidemiatilanteen pitäisi olla vakiintunut hallitulle tasolle.

Suosituksissa ei aseteta eri liikennemuotoja paremmuusjärjestykseen. Rajojen ylittämisen pitäisi sujua riippumatta siitä, liikkuvatko lomailijat esimerkiksi autolla, junalla, laivalla tai lentokoneella.

Komissio korostaa, että matkustusrajoitusten purkamisessa on huolehdittava tasapuolisuudesta. Vapaa-ajan matkustamisen salliminen koskisi kaikkia maan asukkaita, ei pelkästään niitä, joilla on maan kansalaisuus.

Komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager huomautti komission tiedotustilaisuudessa, että lomamatkailussa on otettava huomioon myös monissa jäsenmaissa voimassa olevat kokoontumisrajoitukset.

Vestagerin mukaan tungosten välttämiseksi esimerkiksi museoiden ja turistikohteiden kannattaa rajoittaa vierailijamääriä sekä myydä lippuja etukäteen verkossa.

Neuvoja koronaturvalliseen matkailuun

Turvallisen matkailun takaamiseksi komissio kaavailee myös virtuaalista karttaa, josta matkailijat voisivat tarkistaa helposti lomakohteessa voimassa olevat turvatoimet viruksen leviämisen hallitsemiseksi.

Komission mukaan kartassa voisi näkyä jopa hotelli- ja ravintolakohtaisesti se, mitä vaikkapa kasvomaskin käytöstä suositellaan.

Komissio on myös laatinut pitkän liudan ohjeita, joilla turvallinen matkustaminen voitaisiin muutenkin turvata. Ylimääräisiä kontakteja kehotetaan välttämään lomallakin ja fyysisestä etäisyydestä olisi pidettävä huolta.

Komissio suosittelee esimerkiksi kaikkien matka- ja pääsylippujen ostamista etukäteen verkosta. Kulkuvälineissä kehotetaan käyttämään kasvomaskeja, jos riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin ei pystytä pitämään.

Komissio ehdottaa myös, että kulkuvälineissä ei myytäisi juomaa tai ruokaa, jotta kontaktien määrää pystyttäisiin vähentämään. Tarjolla olisi hyvä olla myös käsidesiä.

Lue myös:

    Uusimmat