Mainos

Suomesta sähköautoja Yhdysvaltoihin

Suomalainen Valmet Automotiv on tehnyt aiesopimuksen yhdysvaltalaisen Fisker Automotiven kanssa hybridiautojen valmistamisesta. Autoja aletaan valmistaa Uudenkaupungin tehtaalla ensi vuoden lopulla.

Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lähikuukausina.

- Olemme sopimassa Fiskerin kanssa, että autojen valmistus tulee varmistamaan Uudenkaupungin tehtaan tuotannon jatkumisen vuosiksi eteenpäin. Kyllä olemme molemmin puolin sitoutuneita siitä, että sopimus tullaan lähikuukausien aikana viimeistelemään, Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen sanoo.

Ensimmäiset sähköautot toimitetaan Yhdysvaltoihin vuoden 2009 lopulla. Toimitukset Eurooppaan on tarkoitus aloittaa vuonna 2010. Fisker Automotiven suunnitelma on valmistaa 15 000 autoa vuodessa. Auto ei ole tuotannossa vielä missään, vaan Uudessakaupungissa tullaan valmistamaan täysin uudenlaista sähköautoa.

- Tästä autosta on olemassa jo ennakkotilauksia huomattava määrä sisällä,Ilpo Korhonen kertoo. Tieto uudesta sopimuksesta on otettu Uudenkaupungin tehtaalla vastaan huojentunein mielin. Porsche ilmoitti kesäkuussa, ettei se jatka tuotantoaan Uudessakaupungissa.

Suomessa valmistukseen tuleva Fisker Karma on neliovinen sähköverkosta ladattava hybridi-auto.

- Poikkeuksellisen tästä autosta tekee sen, että sähkölatauksella voidaan ajaa aina tuonne 80 kilometriin asti. Sen jälkeen autossa oleva polttomoottori käynnistyy automaattisesti ja tuottaa sähköä liikkumiseen, Korhonen kuvailee.

Fisker Automotive valitsi Valmet Automotiven suunnittelu- ja valmistuspalvelujen toimittajaksi maailmanlaajuisen haun jälkeen.

- Valmet pystyy tarjoamaan meille riittävän laadun ja nopeuden tuotantotavoitteidemme saavuttamiseksi, sanoo Fisker Automotiven toimitusjohtaja Henrik Fisker. Valmet on ihanteellinen kansainvälinen tukikohta, koska yli puolet Fisker Automotiven myynnistä tulee arviomme mukaan Pohjois-Amerikan ulkopuolelta, Fisker täydentää.

Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen uskoo, että ympäristöystävällisten sähköautojen kysyntä kasvaa nopeasti.

Fiskerillä myrskyisä riita kilpailijansa kanssa

Fisker Automotive on yksityisessä omistuksessa oleva amerikkalainen yhtiö. Sen perustivat vuonna 2007 yhteisyrityksenä Fisker Coachbuild, LLC ja Quantum Fuel Systems Technologies Worldwide Inc., joka on johtava sähkökäyttöisten ajoneuvojen teknologian kehittäjä.

Kauppalehden mukaan Fiskerillä on takanaan myrskyisä sopimusriita sähköautoja valmistavan Tesla Motorsin kanssa. Tesla Motors syyttää, että Fisker toimitti sille kelvotonta tekniikkaa ja kehitti samaan aikaan omaa sähköautoaan. Sopimusriidasta kirjoitti keväällä Talentumin Duuniauto.fi-palvelu.

Vasta keväällä tuotantonsa aloittanut Tesla väittää Fiskerin käyttävän sen teknologiaa kilpailevassa Karma-sähköautossaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.