Suomalaistenkin suosimien teemerkkien valmistuksessa räikeää hyväksikäyttöä – töihin pääsi vain harrastamalla seksiä pomon kanssa

Myös Suomessa tutuille tuotemerkeille teetä toimittaneilla kenialaistiloilla on paljastunut räikeitä hyväksikäyttötapauksia.

Yli 70 naista on kertonut Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että heidän esimiehensä olivat käyttäneet heitä seksuaalisesti hyväkseen kenialaisilla teetiloilla Afrikassa. Tilat ovat kahden brittiyrityksen omistuksessa.

Salaa otetut kuvat osoittivat, että Unileverin ja James Finlay & Co:n omistamilla plantaaseilla työskennelleet paikallisjohtajat painostivat myös peitetehtäviin osallistunutta toimittajaa seksiin.

Unilever oli vuosia maailman suurin teevalmistaja, mutta se myi tuoteryhmän 2020-luvun taitteessa. Unileverin tutuimmat teemerkit Suomessa olivat Lipton ja Pukka.

Finlays on suurista teeplantaaseistaan tunnettu brittiläinen konserniyritys, jolla on useita tytäryhtiöitä. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Lontoossa.

Kolme yritysten johtajaa on nyt erotettu tehtävistään.

Samanlaisia syytöksiä jo 10 vuotta sitten

Unilever joutui vastaavien syytösten kohteeksi edellisen kerran yli 10 vuotta sitten.

Se sanoi silloin ottavansa käyttöön nollatoleranssin seksuaalista häirintää vastaan ja aloittavansa raportointijärjestelmän ja muita toimia, joilla häirintä havaittaisiin.

BBC Africa Eyen ja Panoraman tutkimus osoitti, että syytöksiin seksuaalisesta häirinnästä ei kuitenkaan puututtu.

"En voi menettää työtäni, koska minulla on lapsia"

Useat teeviljelmillä työskennelleet naiset kertoivat BBC:n haastattelussa, että koska työtä on niin vähän, heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin taipua pomojensa seksuaalisiin vaatimuksiin – tai jäädä ilman tuloja.

– En voi menettää työtäni, koska minulla on lapsia, yksi nainen kertoi.

Yksi nainen kertoi, että osastopäällikkö lopetti hänen työsuhteensa, kunnes hän suostui harrastamaan seksiä miehen kanssa.

Yksi kertoi saaneensa HIV-tartunnan esimieheltään, kun tämä oli painostanut naista harrastamaan seksiä hänen kanssaan.

Rekrytoija kutsui toimittajan "työhaastatteluun" hotelliin

Saadakseen todisteita väitetystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä BBC palkkasi teeplantaaseille töihin peitetehtävissä työskentelevän toimittajan Katyn (nimi muutettu).

James Finlay & Co:n rekrytoija John Chebochok kutsui Katyn työhaastatteluun hotellihuoneeseen. Chebochok on työskennellyt Finlayn plantaaseilla yli 30 vuotta. BBC:lle puhuneet naiset kutsuivat häntä "saalistajaksi".

Chebochok puristi ”työhaastattelussa” Katyn ikkunaa vasten ja käski tämän kosketella häntä sekä riisuuntua.

– Annan sinulle ensin vähän rahaa ja sitten saat töitä. Minä olen auttanut sinua, auta sinä minua, hän sanoi BBC:n mukaan.

Katy teki selväksi, että hän ei suostu miehen vaatimukseen. Lopulta Katy kuitenkin antoi periksi ja tuotantoryhmän jäsen, joka oli lähistöllä Katyn turvallisuuden vuoksi, soitti puhelinsoiton ja antoi Katylle tekosyyn lähteä.

– Olin hyvin peloissani ja järkyttynyt. Chebochokin alaisuudessa työskentelevillä naisilla täytyy olla todella vaikeaa, Katy sanoi

James Finlay & Co:n mukaan Chebochok hyllytettiin heti sen jälkeen, kun BBC otti yhteyttä yhtiöön. Yhtiö ilmoitti myös tehneensä hänestä ilmoituksen poliisille ja tutkii nyt, onko sen Kenian-toiminnassa seksuaalinen väkivalta yleisempikin ongelma.

Nollatoleranssista puhunut johtaja ehdotti seksiä

Katy koki seksuaalista häirintää myös ollessaan peitetehtävässä maatilalla, jota johti tuolloin Unilever.

Hänet kutsuttiin perehdytyspäivään, jossa divisioonajohtaja Jeremiah Koskei piti uusille työntekijöilleen puheen Unileverin nollatoleranssipolitiikasta seksuaalista häirintää kohtaan.

Hän kuitenkin kutsui Katyn tapaamaan itseään hotellin baariin jo samana iltana ja yritti painostaa Katya harrastamaan seksiä hänen kanssaan. Lisäksi hän ehdotti, että he menisivät yhdessä hänen asunnolleen.

– Jos koko elämäni olisi todella ollut tämän tilaisuuden varassa, voin vain kuvitella, miten tuo kohtaaminen olisi kehittynyt, Katy sanoi myöhemmin.

Rikkaruohojen kitkentäryhmästä pääsi seksillä

Katy työskenteli plantaasilla myös rikkaruohojen kitkentäryhmässä. Uuvuttavaa työtä tehdään kuutena päivänä viikossa, ja monet naiset pyytävät siitä siirtoa.

Ryhmän esimiehenä ollut Samuel Yebei pyysi Katyltä seksiä vastineeksi kevyemmistä tehtävistä.

Kun Katy ilmoitti käytöksestä yhdelle Unileverin seksuaalisen häirinnän vastuuhenkilölle, tämä  kehotti häntä pysymään periaatteidensa takana ja olemaan antamatta kehoaan vastineeksi työstä.

Vaikka Katy jatkoi asian selvittämistä saadakseen tietää, mihin toimiin hänen esimiehiään vastaan oli ryhdytty, hän ei saanut vastausta.

Unilever: Olemme syvästi järkyttyneitä

Unileverin edustaja sanoo BBC:lle yrityksen olevan syvästi järkyttynyt ja surullinen syytöksistä. Yhtiö myi toimintansa Keniassa samoihin aikoihin, kun BBC teki selvitystään.

Unileverin teeliiketoiminnan uusi omistaja, Lipton Teas and Infusions, sanoo, että se on erottanut heti kaksi johtajaa ja määrännyt "täydellisen ja riippumattoman tutkimuksen" asiasta.

Jeremiah Koskei ei vastannut BBC:n kommenttipyyntöihin. Samuel Yebei kiistää häntä vastaan esitetyt syytökset.

"Vuoropuhelu jatkuu"

James Finlay and Co toimittaa kenialaista teetä Britanniassa Sainsbury's- ja Tesco-kauppaketjuille sekä Starbucksille.

Kauppaketju Tesco sanoo suhtautuvansa väitteisiin erittäin vakavasti ja käyvänsä "jatkuvaa vuoropuhelua" Finlay'sin kanssa varmistaakseen, että asiassa ryhdytään tarvittaviin toimiin.

Sainsbury's kuvaa väitteitä hirvittäviksi ja sanoo, että tällaisilla teoilla ei ole sijaa sen teen toimitusketjussa. Lisäksi se kertoi ryhtyvänsä tiukkoihin toimiin työntekijöiden suojelemiseksi.

Starbucks sanoo lausunnossaan olevansa "syvästi huolissaan" ja ryhtyneensä välittömiin toimiin keskeyttääkseen ostot James Finlay and Companyltä Keniassa.

Lue myös:

    Uusimmat