Mainos

Suomessa viljelty geenimuunneltua rapsia

Suomessa viljeltiin viime vuonna rapsilajiketta, joka sisälsi geenimanipuloidun rapsin siemeniä. Sadosta puristettiin kasviöljyä. Maa-ja metsätalous viranomaiset vahvistivat tiedon tänään.

Kohu geenimuunnellusta rapsista lähti liikkeelle keskiviikkona, jolloin kanadalainen Advanta-yhtiö ilmoitti, että se on myynyt vahingossa geenimuunneltuja rapsin siemeniä tavallisena rapsina neljään Euroopan maahan.Tänään puolestaan selvisi lopullisesti, että siemeniä on päätynyt myös Suomeen, mutta ei tänä keväänä vaan jo vuosi sitten. Siemenerän mukana tulleen laatusertifikaatin mukaan lastin piti olla kunnossa.

Suomessa viljeltiin viime kesänä noin 100 hehtaarin alalla rapsinsiementä, joka sisälsi 0,4 prosenttia geneettisesti muunneltua rapsilajiketta. Siemen on tuotu Kanadasta ja sitä on myyty tavallisena rapsina ainakin neljään Euroopan maahan; Englantiin,Saksaan Ranskaan ja Ruotsiin. Maiden ympäristöjärjestöt vaativat tulevan sadon tuhoamista.

Tavallisen kuluttajan ei kuitenkaan tarvitse huolestua geenimuunnellusta rapsista, sillä sitä ei ole päässyt suomalaisten ruokapöytiin saakka. Tuotteissa, joissa rapsia on käytetty geenitekninen aines on poistettu. Geenimuunnellun rapsin terveysriski on siis lähes olematon.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.