Suomessa vähävetinen vuosi

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ennusteen mukaan vesivarastot pysynevät huomattavasti tavallista pienempinä suurimmassa osassa maata ainakin keskitalven ajan. Joissakin järvissä vettä on niin vähän, että ainoastaan poikkeuksellisen suuret lumi- ja vesisateet riittäisivät palauttamaan vedenkorkeuden tavanomaiseksi kesään mennessä, arvioidaan ympäristökeskuksessa.

Viime vuosi oli Suomessa vähävetinen. Sademäärä jäi koko maassa Lappia lukuun ottamatta keskiarvoa pienemmäksi. Järvien vedet laskivat ja maan etelä- ja keskiosissa kärsittiin vesipulasta.

Poikkeuksellisen lämpimän kesän vuoksi myös haihdunta oli tavallista suurempi. Loppukesällä alkanut niukkasateinen jakso kesti koko vuoden jälkipuoliskon.

Normaalisti tai sitä enemmän viime vuonna satoi vain tammi-helmikuussa sekä kesä-heinäkuussa. Vuosisadanta oli maan etelä- ja keskiosissa 500-550 millimetriä eli vain 80-90 prosenttia pitkäaikaisesta keskiarvosta. Vesitilanne oli viime syksynä tavanomainen vain Lapin pohjoisosissa ja joissakin säännöstellyissä järvissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat