Rajoitusten purku kiihdytti influenssatapausten määrää yllättävän myöhään keväällä – "Pahimmillaan meillä on koronapandemian kanssa influenssaepidemia"

Influenssamäärät kasvussa  poikkeuksellisen myöhään 2:06
Tavallisesti influenssakausi laantuu kevään tullessa, mutta tänä vuonna suunta on toinen – katso uutisjuttu aiheesta.

Samaan aikaan, kun koronatilanne on helpottanut, influenssaa on liikkeellä poikkeuksellisen myöhään.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Tavallisesti influenssakausi laantuu kevään tullessa, mutta tänä vuonna suunta on toinen. Viime viikolla tilastoituja tapauksia oli 286, sitä edellisellä viikolla 176 ja huhtikuun ensimmäisellä viikolla 96. Maaliskuussa tapauksia oli vain joitain kymmeniä viikottain.

– On se epätavallista, että ne lähtevät tähän aikaan nousuun, toteaa THL:n asiantuntijalääkäri Leif Lakoma.

Epidemiasta ei vielä voi kuitenkaan puhua, koska määrät ovat yhä hyvin pieniä. Kun ennen koronapandemiaa huhtikuussa influenssaepidemian jo hiivuttua oli normaalia, että tapauksia oli vielä joitakin tuhansia, huhtikuun ensimmäisten kolmen viikon aikana tapauksia on ollut noin 570.

Alueelliset erot ovat kuitenkin MTV:n selvityksen mukaan suuria. Esimerkiksi Ahvenanmaalla tapauksia ei ole ollut yhtään, mutta Pirkanmaalla on jo epidemia käynnissä.

Tämänkin takana on korona

Syynä myöhäiseen tapausmäärän nousuun on koronarajoitusten purkaminen.

– Sen takia muutkin taudit ovat aktivoituneet, toteaa Lakoma.

Hänen mukaansa sama on tapahtunut myös muissa Euroopan maissa. Suomi on muuta Eurooppaa pari viikkoa myöhässä.

– Joissakin maissa tapausmäärät ovat lähteneet jo laskuun, mutta kyllä Suomessa määrät vielä kasvavat varmasti huhti–toukokuun ajan.

Vain jäävuoren huippu

Influenssa sairastetaan usein kotona ja tilastoihin päätyvät määrät ovat siksi vain jäävuoren huippu. Moni voi luulla sairastavansa koronaa, vaikka kyseessä onkin influenssa.

Esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa influenssaa on todettu koronatesteissä. Pika-PCR-menetelmällä saadaan tietoa niin influenssa A:sta ja B:stä kuin RS-viruksestakin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistuttaa, että vaikka influenssatapausten määrä on nousussa, kyse on kuitenkin yhä pienestä määrästä eikä tauti kuormita sairaanhoitojärjestelmää kuten korona yhä tekee.

– Viikolla 16 laboratoriossa varmistettuja influenssatapauksia oli 79, kun taas laboratoriossa varmistettuja koronatapauksia oli 8 741. Puhutaan siis ihan eri suuruusluokasta taudin vakavuudesta, hän toteaa sähköpostilla antamassaan vastauksessa.

Ruotsalaisen mukaan HUSin alueella on hoidettu teho- ja valvontaosastoilla tällä kaudella kahta influenssapotilasta.

Rokotusten tehot ovat hiipumassa

Influenssarokotukset on otettu pääosin viime vuoden loppupuolella. Koko väestöstä influenssarokotteen on saanut noin kolmasosa ja yli 65-vuotiaista kaksi kolmasosaa. 

Vielä ei osata sanoa, paljonko rokotteen tehosta on jäljellä. Ruotsalainen on huolissaan rokotteiden tehon laskusta ja sen vaikutuksista vanhuksiin.

– Influenssarokotteen teho alkaa laskea noin 6 kuukauden kohdalla ja kolmannen annoksen koronarokotteiden teho ikääntyvällä väestöllä 4 kuukauden kohdalla vakavaa tautia vastaan. Pahimmillaan meillä on edelleen jatkuvan koronapandemian kanssa nyt yhtä aikaa lisääntyvä influenssaepidemia, koska rajoitukset ja maskit on poistettu, hän toteaa.

Myös Lakoman mukaan on riski, että influenssarokotteiden teho etenkin vanhuksilla on ehtinyt laskea. Vielä tästä ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa, koska tartuntamäärät ovat niin matalat.

Jos rokote on jäänyt kokonaan ottamatta, vielä ei ole liian myöhäistä.

– Kyllä se kannattaa yhä ottaa. Suojateho tulee jo viikossa, Lakoma toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat