Nämä taudit jylläävät nyt Suomessa – tartuntapiikki vasta edessä

Nämä taudit leviävät nyt – uusi tartuntapiikki luvassa jo heti joulun jälkeen 7:38
Nämä taudit leviävät nyt – uusi tartuntapiikki luvassa jo heti joulun jälkeen

Korona ei enää rajoita elämää entiseen tapaan, mutta tauti jyllää kansan keskuudessa edelleen. Mitä muita tauteja nyt sairastetaan, ja miten joulun ja uudenvuoden juhlinta vaikuttaa tilanteeseen?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että monenlaiset hengitystieinfektiot lisääntyvät parhaillaan ja varsinkin influenssa nostaa päätään lähiviikkojen aikana "koko lailla voimallisesti".

– Influenssaepidemia on käynnissä, ja tartuntojen määrä näyttäisi nousevan voimakkaasti. Epidemiahuippua voidaan odottaa vuodenvaihteen ympärille, Järvinen kertoo MTV Uutisten Livessä.

– Sitä, millainen epidemiahuipusta tulee, emme ihan tarkkaan tiedä. Edelliset vuodet ovat olleet ilman influenssaa, joten on mahdollista, että epidemiasta tulee tavallista rajumpi. 

Influenssa saa vauhtia edelleen, kun koulut alkavat lomien jälkeen uudestaan. 

– Lapset ovat taudin moottoreita yhteiskunnassa, Järvinen luonnehtii.

Koronan uudet variantit iskevät taudin jo sairastaneisiinkin

Koronavirusepidemia tulee Järvisen mukaan jatkumaan vähintään nykyisillä tartuntamäärillä.

– Tartuntamäärät tulevat todennäköisesti nousemaankin, sillä eri virustyypit ovat muuntuneet niin, että kesän ja syksyn vallalla ollut omikron BA.5-variantti alkaa hiipua ja tulossa on useampia uusia variantteja. 

Aiemmin sairastettu korona ei Järvisen mukaan anna suojaa uusia variantteja vastaan.

– Myöskään rokotus ei anna hyvää suojaa (tartuntaa vastaan).

Etenkin lapsia sairastuttava RS-virus, joka ei yleensä ole kovin aktiivinen parillisena vuotena, on sekin Järvisen mukaan tänä vuonna aiempaa aktiivisempi.

Kaiken kaikkiaan loppuvuosi ja alkuvuosi tulevat olemaan hengitystieinfektiotautien sairastamisen aikaa.

– Sitä kautta koeponnistetaan myös uusia hyvinvointialueita, Järvinen toteaa. 

Ikäihmisille vaikeinta

Nyt käynnissä oleva influenssakausi on ensimmäinen sitten pandemian alun, kun rajoituksia ei ole ja taudit leviävät vapaasti. Siksi tilanne on nyt totutusta poikkeava.

– Aiempien vuosien tuomaa suojaa tartunnalta tai rajumpaa tautia vastaan on väestössä nyt aika vähän. Omana lisänä on koronavirusinfektio, joka on nyt sitten yhtenä muiden joukossa.

Influenssaepidemia alkoi tänä vuonna normaalia aiemmin maailmanlaajuisesti.

– USA:ssa se alkoi jo puolitoista kuukautta sitten ja on yhä voimissaan. Meilläkin se aika harvoin (tavallisesti) alkaa ennen joulua, vaan vasta vuodenvaihteen ympärillä tai sen jälkeen. 

Järvinen kertoo, että eniten taudit koettelevat ikäihmisiä – ja sitä kautta sairaaloiden ja terveyskeskusten päivityksiä.

– Toivoisin, että iäkkäämmät ja riskiryhmäläiset ottaisivat influenssarokotuksen ja koronarokotteen tehosterokotuksen.

Näin vältät sairastumisen 

Hengitystieinfektiot tarttuvat pääosin ihmiskontakteissa. Siksi esimerkiksi isoja väkijoukkoja kannattaa välttää, jos haluaa välttää sairastumisen.

– Etäisyys ihmisten välillä on se tärkein tekijä, millä voidaan suojautua tartunnalta. Käsien pesu on toinen. Sen merkitys on kuitenkin vähäisempi.

– Tärkeää on myös se, että ei lähdettäisi sairaana ihmisten ilmoille, vaan oltaisiin poissa ne muutamat päivät, kun tauti on voimakkaimmillaan ja tartuntariski suurimmillaan.

Lue myös:

    Uusimmat